Millores al servei

Calafell reclama a Rodalies que les solucions generalitzades per usuaris amb mobilitat reduïda

Miguel Ángel Perín: 'totes les persones amb la mobilitat reduïda tenen dret a accedir, en peu d’igualtat, al transport públic'

Calafell reclama a Rodalies que les solucions per usuaris amb mobilitat reduïda no siguin únicament individuals. Ajuntament de Calafell

Calafell reclama a Rodalies que les solucions per usuaris amb mobilitat reduïda no siguin únicament individuals. Ajuntament de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Calafell reclama a Rodalies que les solucions per als seus usuaris que tenen la mobilitat reduïda siguin immediates i, sobretot, de caràcter general. Després d’una reunió amb Renfe com a operadora del servei, de la qual els representants municipals han sortit molt descontents, l’Ajuntament considera que no n’hi ha prou amb resoldre situacions personals i individuals, com la del jove Cristian González, que recentment ha aconseguit, gràcies a la pressió popular, una solució al seu cas.

El regidor calafellenc Miguel Ángel Perín ha dit que “totes les persones amb la mobilitat reduïda tenen dret a accedir, en peu d’igualtat, al transport públic. No pot ser que Rodalies o l’operadora Renfe reaccionin només quan un cas surt als mitjans de comunicació”.

De la seva banda, el també regidor de Calafell Juanjo García, explica que “Renfe té marge legal per adaptar la seva flota de trens fins al 2020 i s’aferra a aquesta data, però nosaltres volem que les solucions, a més de generals, siguin immediates”.

Tant Perín com García s’han mostrat insatisfets amb les xifres que els ha ofert Renfe, en el sentit que el 47% dels trens ja està adaptat. El problema, segons han argumentat a la reunió els dos regidors, és la distribució de les unitats adaptades entre les diferents línies. “A la nostra línia, la R-2 Sud, hi passen trens cada mitja hora i si la meitat adaptada hi circulés de forma ben repartida, n’hi hauria un cada hora, que a títol provisional no seria una mala solució. I no és així, tot i ser aquesta una línia d’altíssima ocupació”, subratlla Perín.

García destaca, a més, que “Rodalies també ha fet oïdes sordes a altres propostes que els hem presentat, com la idea que les hores a les quals circulin trens adaptats s’informin a Internet o a alguna aplicació mòbil”. Seria, afegeix, “un pedaç, però ajudaria a organitzar-se als usuaris amb mobilitat reduïda”.

Si les úniques solucions són agafar un altre transport públic, o anar a l’estació i esperar que passi un comboi adaptat, com els han dit als representants calafellencs a l’esmentada reunió, l’Ajuntament engegarà una campanya de pressió i s’afegirà o liderarà les iniciatives populars i ciutadanes que puguin sorgir. “El cas de Cristian González ha demostrat la capacitat de mobilització de la nostra societat. La podem tornar a usar per reclamar que les solucions siguin per tothom, que és el mínim que s’espera d’empreses públiques que se suposa que presten un servei públic”, conclou Perín.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local