Reciclatge

La Mancomunitat amplia i automatitza la planta de selecció d'envasos

Acaba amb èxit la fase de proves de la planta de Vilafranca, arribant a les 3 tones/hora d’envasos seleccionats automàticament

La remodelació de la Planta de Selecció d’Envasos de la Mancomunitat ubicada als afores de Vilafranca. Mancomunitat

La remodelació de la Planta de Selecció d’Envasos de la Mancomunitat ubicada als afores de Vilafranca. Mancomunitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de la remodelació iniciada en el mes de juny, la nova planta de selecció automatitzada d’envasos de la Mancomunitat funciona a ple rendiment, recuperant envasos domèstics de plàstic, brics i llaunes fèrriques de tots els municipis de l’Alt Penedès i el Garraf.

Les obres de millora han costat 1,45 MEUR, finançats per la Diputació i  l’Agència de Residus, i han consistit en la instal·lació d’una línia de tractament d’última generació. La Mancomunitat, també ha destinat 247.279 euros per a l’adequació de l’espai existent i la compra de maquinària nova per al premsat i l’escombratge de la planta. Amb aquestes mesures s’aconsegueix una major eficàcia en la separació, amb menys percentatge d’errades en la selecció i un producte final de més qualitat, alhora que es millora substancialment les condicions de treball dels operaris i s’optimitza la capacitat de selecció que fins ara tenia la instal·lació.

Quan arriba el material a la planta, passa per la cabina de triatge primari on es retiren els objectes voluminosos i d’altres residus impropis que podrien afectar al funcionament de la resta del procés. Seguidament, els materials dipositats a la cinta passen pels diferents equips que integren el procés automàtic de selecció d’envasos, on es divideixen en funció de la seva mida i forma mitjançant el tromel i el separador balístic. En aquest procés, el plàstic film es separa per captació pneumàtica, els envasos fèrrics es separen mitjançant un electroimant i la resta de materials són separats mitjançant dos separadors òptics d’última generació, obtenint els següents fluxos de materials separats: PET (politereftalat d’etilè), PEAD (polietilè d’alta densitat), brics, així com una barreja d’envasos de plàstics diferents dels anteriors. Aquest materials passen a una cabina on els operaris realitzen el control de qualitat dels materials separats en aquesta fase.

La resta del flux d’envasos i material divers, junt amb els materials més grans  separats pel tromel, passen a la cabina de selecció on és separen manualment, a excepció dels envasos d’alumini que es separen automàticament. Finalment tots els materials seleccionats són premsats per a optimitzar el seu transport al corresponent reciclador.

Per a més informació sobre els residus que es poden dipositar al contenidor groc o sobre les altres fraccions de la recollida selectiva, es pot visitar el web del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat, www.serveiambiental.cat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local