ACN |
Barcelona
16-11-2015 19:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat a l'administració "la màxima celeritat possible" per establir un mecanisme o protocol d'actuació que garanteixi els reallotjaments de les persones en situació de risc d'exclusió residencial. Considera que aquest protocol ha de donar una resposta "immediata i transversal" i segons els criteris unificats per a tot Catalunya. En aquest sentit, Ribó ha reclamat a les administracions que disposin d'una reserva d'habitatges per donar resposta a les situacions d'emergència i també que els serveis socials i els d'habitatge disposin de recursos humans i materials suficients. El Síndic ha fet aquestes peticions aquest dilluns en el marc de la presentació d'un nou informe sobre l'accés a l'habitatge social.
Aquest document ha estat elaborat a partir de les queixes concretes rebudes en aquest àmbit i de les actuacions dutes a terme per iniciativa pròpia els últims anys. En aquest informe, el Síndic insta l'administració a donar compliment a la Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge social i la pobresa energètica, aprovada el mes de juliol de 2015 pel Parlament.
Segons Ribó, "tota situació d'emergència residencial s'ha d'atendre des de la triple perspectiva de facilitar, amb agilitat i celeritat, l'accés a un habitatge, garantir un acompanyament social i promoure la reinserció laboral de les persones afectades". Per al Síndic, aquestes accions han d'estar coordinades per un únic servei i haurien de ser "prioritàries" quan afecta infants i adolescents. Per això, el Síndic ha reclamat a les administracions una reserva d'habitatges per donar resposta a les situacions d'emergència, i que els serveis socials i els d'habitatge disposin de recursos humans i materials suficients.
L'aplicació de mesures davant les situacions d'emergència és un dels cinc apartats en què està estructurat l'informe. De la resta, tres giren al voltant del parc social d'habitatge (gestió, lloguer social i adjudicació d'habitatges amb protecció oficial) i un darrer planteja mesures de prevenció per evitar situacions d'exclusió residencial.
Inventari o registre únic del parc d'habitatges socials
Pel que fa a la gestió del parc social d'habitatge, el Síndic recomana que totes les administracions disposin d'un inventari o registre únic i permanentment actualitzat dels habitatges amb protecció oficial de què disposen en què quedin reflectides les característiques de cada immoble. A més d'insistir que la SAREB hauria de destinar a lloguer social un percentatge d'almenys el 30% dels habitatges que ha obtingut a baix cost, també suggereix que s'impulsi la mobilització del parc d'habitatges de titularitat privada desocupat com a mitjà més immediat per abordar les necessitats actuals d'habitatge de lloguer.
Quant a l'adjudicació d'habitatges amb protecció oficial, considera que cal garantir l'accés a l'habitatge protegit de les persones que no disposen de cap tipus d'ingrés econòmic o d'aquelles que disposen d'ingressos molt reduïts.
Entre les iniciatives previstes per prevenir situacions d'exclusió residencial, destaca que cal fer efectives les mesures contra el sobreendeutament relacionat amb l'habitatge habitual, previstes en la llei esmentada més amunt. Així, per exemple, el Síndica apunta que cal materialitzar la creació d'un procediment extrajudicial per resoldre les situacions de sobreendeutament.
Finalment, el document suggereix que el Govern promogui la signatura de protocols amb el poder judicial perquè, abans de qualsevol desnonament, els jutjats avisin els serveis socials i d'habitatge competents, de manera que aquests puguin actuar segons les circumstàncies de cada cas. I mentre es resol el reallotjament, caldria valorar la suspensió del llançament, segons assenyala Ribó.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!