Virus Zika

Biòlegs especialitzats en la lluita contra el mosquit tigre reclamen recursos per evitar que transmeti el Zika

El servei de control de mosquits del Baix Llobregat, que fa més d'un any que no rep finançament de la Generalitat, va tractar el 2015 més de 136.000 focus de cria

Imatge d'un exemplar de mosquit tigre vist a través del microscopi. ACN

Imatge d'un exemplar de mosquit tigre vist a través del microscopi. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els responsables del servei de control de mosquits del Baix Llobregat reclamen a la Generalitat que pagui els 600.000 euros que aporta anualment al seu pressupost per "no posar en risc" la feina feta els últims 10 anys des de l'aparició a Catalunya del mosquit tigre. De fet, un dels biòlegs que hi treballa, Roger Eritja, recorda "mai com ara" havia estat tant important controlar la proliferació d'aquesta espècie que, més enllà de les molèsties que causa a la població amb la seva dolorosa picada, és un transmissor de virus com el dengue, la chikungunya o el Zika. Eritja destaca que a banda de controlar els focus de cria –l'any passat van tractar 136.000 embornals a la via pública- el servei també forma part del protocol de vigilància i control establert pel Departament de Salut dels casos de contagi d'aquests virus a Catalunya.

Roger Eritja assegura que el control de la població de mosquits "és una qüestió de salut pública" que, darrerament, "per les qüestions que siguin", les institucions no veuen com una prioritat. En aquest sentit, recorda que la Generalitat, que finança amb 600.000 euros anuals el servei de control de mosquits del Baix Llobregat, fa més d'un any que no compleix amb el seus compromisos i que això "està posant en perill" la tasca que realitzen i els llocs de feina de les 10 persones que hi treballen durant tot l'any i les 10 més, com a mínim, que es contracten a la primavera.

El biòleg destaca que l'any passat van tractar més de 136.000 embornals a la via pública amb insecticides biològics per evitar la cria de diverses espècies de mosquits com el tigre, aparegut l'any 2005 a Catalunya i que des de llavors s'ha convertit "en un problema molt seriós" perquè, a banda de les molèsties que ocasiona per la seva dolorosa picada, ara s'ha demostrat que és un transmissor de virus com el dengue, el zika i el chikungunya, tots tres inclosos en el protocol pel control i la vigilància de les arbovirosis del Departament de Salut. "Ara més que mai és necessari dotar de recursos la lluita contra els mosquits", etziba.

Eritja recorda que aquest protocol de les arbovirosis, que fa un seguiment de les persones que arriben a Catalunya infectades amb algun d'aquests virus, s'activarà el pròxim mes de maig, quan comença a aparèixer el mosquit tigre, i que hi hauran de participar "sense que ningú els garanteixi que cobraran el sou". El biòleg explica que els tècnics del Baix Llobregat actuen a tota la comarca de Barcelona i que en cada cas hi treballen un parell de dies.

Sobre el protocol, Eritja explica que la funció dels treballadors del servei de control de mosquits passa per acostar-se al domicili de la persona infectada per traçar un mapa el més detallat possible del llocs que ha visitat des que va arribar a Catalunya. Amb aquesta informació, els tècnics del servei de control de mosquits elaboren un detallat informe de la presència de larves de mosquits en aquests llocs i, si és necessari, actuen per evitar que algun mosquit que hagués picat la persona infectada pogués transmetre la malaltia a una tercera.

El biòleg destaca que aquests virus "ens ha d'alertar, però no alarmar" perquè se'ls està fent un seguiment molt de prop per part de les autoritats sanitàries i perquè la seva propagació a casa nostra passa per un cúmul de circumstàncies que, tot i que es poden donar, no són habituals. "El risc que tenim, que abans del 2005 no existia, és la presència del mosquit tigre, l'única espècie de les que tenim a Catalunya que pot transmetre la malaltia", puntualitza. En aquest sentit, explica que per transmetre's la malaltia cal que una persona que arriba infectada a Catalunya de zika o dels altres dos virus sigui picada per un mosquit que abans de morir tingui temps de picar una tercera persona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local