Tècnics de la Generalitat han fet censos durant tres anys de la fauna marina del mediterrani català i balear. Generalitat de Catalunya
ACN |
Vilanova i la Geltrú
09-05-2016 18:37
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La balena amb bec de Cuvier i el cap d’olla gris són dues espècies de cetacis del Mediterrani català i balear tan amenaçades com el rorqual comú i el dofí mular. És una de les conclusions que s’extreu del cens que durant tres anys han dut a terme tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, en virtut d’un acord entre l’administració catalana i la Fundació Baleària. Es tracta d’un estudi per cartografiar i detectar diferents vertebrats marins, principalment ocells i cetacis, en aquesta zona.
Arran de l’acord, s’ha dut a terme un treball de grau de la Universitat de Girona, un de màster de la Universitat de Barcelona i un de recerca de Batxillerat. Els resultats evidencien l’evolució de les taxes de trobada dels cetacis del mar català i els seus patrons de distribució. Les observacions han permès, per primer cop, determinar com el grau d’amenaça d’extinció de dos cetacis -el cap d’olla gris i la balena amb bec de Cuvier- és equiparable al dels ja catalogats com a amenaçats rorqual comú i dofí mular.
Protecció dels grans vertebrats marins
Des de fa tres anys, i a partir del conveni de col·laboració entre la Generalitat i la Fundació Baleària, tècnics de la Generalitat utilitzen els vaixells de la firma naval que connecten Barcelona amb les illes Balears per estudiar la fauna marina de la zona.
A banda, des del Departament de Territori i Sostenibilitat es considera que els vaixells són plataformes “idònies” per a la sensibilització sobre la importància de la conservació de la biodiversitat marina. Per això s’hi ha col·locat pòsters divulgatius i d’identificació de la fauna marina en les cobertes exteriors i s’hi ha fet actes de divulgació i sensibilització.
D’altra banda, des del Departament també s’apunta que si bé la necessitat de protecció dels grans vertebrats marins és “evident” quan es parla de dofins, balenes o tortugues, encara hi ha camí per recórrer en el cas d’altres espècies “protegides i amenaçades”, com ocells marins, taurons i rajades.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!