EL PUNT |
13-07-2003 19:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La primera vegada que es van trobar Apel·les Fenosa i Pablo Ruiz Picasso va ser el 1923 a París, a l'estudi que el malagueny tenia al carrer de la Boétie. En aquella primera trobada, Fenosa no va ser del tot sincer amb el pintor cubista. Li va dir que tenia centenars d'escultures a casa seva i que les hi ensenyaria quan volgués.
I no era cert. Fenosa no tenia ni escultures ni casa. Havia arribat a París com a desertor, passant abans per Tolosa. Es va passar dues setmanes treballant frenèticament per poder tenir obres per ensenyar-les al gran artista. L'esforç va valdre la pena, ja que Picasso li va comprar les primeres escultures. Amb el temps, el pintor malagueny es convertiria en un dels principals col·leccionistes d'obres de Fenosa. Va arribar a tenir més de 150 escultures de l'artista català.
Però la relació entre aquests dos genis anava més enllà de l'admiració mútua. «Picasso va obrir les portes dels ambients artístics de París a Apel·les Fenosa; admirava la seva obra, però, a més a més, se l'estimava. El va tractar com un fill de mare desconeguda. Li va presentar els seus amics i col·laboradors, el va posar en contacte amb els cercles artístics de l'època...», explica Josep Miquel Garcia, director de la Fundació Apel·les Fenosa i comissari de l'exposició Amic Picasso que aquests dies es pot veure al Vendrell.
La mostra és la primera de caràcter temporal que organitza la fundació per celebrar el seu primer aniversari. Els responsables de la fundació -que té la seu al Portal del Pardo, a la casa que va comprar Apel·les Fenosa el 1958 i on hi va passar llargues temporades amb la seva esposa, Nicole- han remogut cel i terra per trobar testimonis d'aquella intensa relació.
S'han posat en contacte amb gent que els van conèixer i han aconseguit material tan interessant com fotos inèdites o algunes cartes i anotacions -mai abans exposades- que Apel·les Fenosa va dirigir a Picasso. En canvi, no han pogut trobar el retrat que Fenosa va
fer de Picasso, ni el que aquest va fer de l'escultor, tot i que hi ha testimonis i documents que corroboren l'existència d'aquestes obres. Completen la mostra unes poques obres de Picasso i unes altres de Fenosa, d'on es dedueix l'estreta relació de tots dos artistes. Per exemple, quan veiem en les escultures de Fenosa símbols i temes tan recurrents en les obres de Picasso, com el colom o la dansa.
«En la vida de Fenosa, conèixer Picasso va ser fonamental. En la vida de Picasso, conèixer Fenosa no va ser fonamental, però va ser bonic», explica Josep Miquel Garcia, i recorda que van passar junts dues guerres i van compartir les vivències al París ocupat per les tropes nazis.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!