Lo riu és vida

Riuada de gent a Barcelona en defensa de l’Ebre

Unes 15.000 persones convocades per més de 60 entitats, partits i sindicats secunden la manifestació contra el Pla Hidrològic de Conca

Manifestants i globus 'Lo riu és vida' en la manifestació al centre de l'Ebre en defensa de l'Ebre. ACN

Manifestants i globus 'Lo riu és vida' en la manifestació al centre de l'Ebre en defensa de l'Ebre. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El clam en defensa del riu Ebre i el seu Delta torna a ressonar fort aquest diumenge al centre de Barcelona. 15.000 persones, segons l'Ajuntament, convocades per més de 60 entitats, partits polítics i sindicats secunden la manifestació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) contra el Pla Hidrològic de Conca, en una mena de ‘continuació’ o ‘partit de tornada’ de la històrica concentració del passat 7 de febrer a Amposta. Una riuada de gent ha sortit aquest 5J de la plaça Universitat en un marcat ambient festiu i reivindicatiu, i per defensa que la lluita per l’Ebre és la de tot un país i no només d’un territori. La manifestació vol ser la prova de foc definitiva per convèncer la Comissió Europea que faci modificar l’actual Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre al govern espanyol.

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, ha afirmat que l'objectiu de la manifestació és aconseguir ressò a Brussel·les per tal "que la Comissió Europea no cedeixi a les pressions del govern del PP i l'obligui a modificar el Pla Hidrològic de l'Ebre perquè adopti el cabal suficient per al manteniment del Delta". Tomàs ha destacat la importància de la manifestació a Barcelona i ha declarat: "Sabem que si guanyem Catalunya ens presentem molt bé a Europa". De fet, ha afirmat que, coincidint amb la commemoració del Dia del Medi Ambient, la manifestació també ha de ser un "reconeixement" dels catalans cap a la lluita de la gent de l'Ebre i ha afirmat que se senten "molt recolzats".

Tomàs ha valorat positivament la manifestació assegurant que és "una carta de presentació excel·lent" que referma el que va succeir a Amposta al febrer i que ha afirmat que ja va tenir el seu efecte a Europa. El portaveu ha dit que Europa "és sensible al tema del Delta de l'Ebre" i ha apuntat que el problema és "la pressió que rep per part del govern central". Ha conclòs que amb manifestacions com aquestes es pot contrarestar aquesta pressió i aturar la voluntat d'aturar les 450.000 hectàrees de regadiu, els 50 embassaments nous i dotar de cabal ambiental suficient per al manteniment del Delta. "Damunt del Delta vivim milers de persones i hi volem seguir vivint", ha reblat.

Per la seva part, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat que el pla hidrològic proposat pel govern espanyol és "dolent per als cabals ecològics, per al delta i per als regadius perquè no aposta per la seva modernització". Ha afegit que el Govern continuarà "lluitant amb totes les energies" contra aquest pla a través d'un contenciós-administratiu a l'Estat i a través de la Unió Europea.

Rull ha recordat que la Directiva Marc de l'Aigua prioritza els cabals ecològics i també s'ha mostrat convençut que si Catalunya tingués un estat podria defensar aquests cabals de la mateixa manera que Portugal ho pot fer amb el Tajo i el Duero.

La presidenta del Parlament Carme Forcadell, també ha participat en la manifestació i ha dit que l'"Ebre sense cabals és la mort del Delta i això no és només dolent per a la gent del territori sinó per a tot el país". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que com a representant de la capital del país cal "defensar els bens comuns, l'aigua, el delta com a ecosistema" i ha afegit que el que està en joc és "el futur dels fills".

Des d'ERC, Gabriel Rufián ha afirmat que la manifestació és una resposta "a les agressions de l'estat espanyol" i ha explicat que la seva presència respon a la voluntat d'"interpel·lar les autoritats supranacionals" ja que ha dit que de l'estat espanyol no n'esperen "absolutament res". Per a Rufián, el pla hidrològic "ataca la comarca i ataca la regió" i s'ha mostrat convençut que després de la imatge que ha donat la marxa d'aquest diumenge, la UE tombarà el pla hidrològic, que ha titllat de "pla polític, en contra de la gent".

En un sentit similar s'ha expressat el candidat de CDC a les eleccions, Francesc Homs, qui ha declarat: "Que guanyarem a Brussel·les, n'estic convençut". D'altra banda, l'eurodiputat Francesc Gambús ha assegurat que la manifestació és un "senyal" cap a la Comissió Europa i ha confiat que aquesta "està a prop de la gent" i "té l'obligació de defensar les directives en vigor i la legalitat en vigor".

Per part del PSC, Assumpta Escarp ha defensat també el cabal ecològic del riu però ha afegit que sobretot defensen que es faci un pla "amb el consens de les comunitats autònomes". Escarp espera que després del 26-J hi hagi un "govern de canvi" que permeti "derogar el pla" actual i aprovar-ne un altre que compti amb el "consens del territori".

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha recordat que aquest és un pla que el govern del PP va aprovar amb "nocturnitat i traidorïa", que representa una "agressió contra un model de vida, de desenvolupament" i que va en contra a les directrius de la UE en matèria d'aigua. Domènech està convençut que la millor manera de derogar el pla és "fer fora el PP" del govern el 26 de juny.

La manifestació ha recorregut el carrer Pelai, ha passat per la plaça de Catalunya i ha baixat per Via Laietana fins arribar a la plaça de la Catedral, on han tingut lloc diversos parlaments i actuacions musicals. En tot moment s'ha mantingut l'ambient festiu i reivindicatiu sota els clams de 'Lo riu és vida', 'No al transvasament' i "Ni un pam de terra, ni una gota d'aigua".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local