Redacció |
Sitges
13-07-2016 09:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat la llicència ambiental l'any 2009 va otorgar l'Ajuntament de Sitges a l’empresa de Gestió Integral de Cementiris de Nomber SL. La sentència, que deixa sense cap efecte la llicencia pel que fa referència a la prestació de serveis funeraris amb incineració, és ferma i no hi ha possibilitat de recurs de cassació, per la qual cosa és previst que de forma immediata es deixi d'incinerar les restes humanes al municipi.
L'anul·lació de la llicència del crematori de Sitges tanca nou anys de lluita dels veïns del Poble Sec que, des que l’any 2007 acusen l’Ajuntament de Sitges va donar la concessió dels cementiris de Sitges a l’empresa Nomber i d'"incloure de forma encoberta el forn de cremació de cadàvers en el contracte de la concessió administrativa, és per això que no van posar-hi la corresponent taxa per la incineració i durant tots aquests anys l’Ajuntament de Sitges no ha percebut ni un sol euro de taxes per incineració". En un comunicat de l'associació de veïns del Poble Sex, recorden que "durant anys s’han fet a Sitges les cremacions dels pobles veïns (Vilanova, Sant Pere de Ribes, Vilafranca i un llarg etcétera) i només es cobrava la taxa per l’ús del tanatori però no de la incineració com hem dit, amb enriquiment injust de la concessionària de Nomber. La deixadesa municipal queda més que palesa".
L'entitat veïnal va endegar una campanya contra el crematori de Sitges, amb pancartes als balcons i recollida de signatures, i actes informatius sobre la contaminació d’aquest tipus de forn, no obstant, finalment l’Ajuntament va atorgar la llicencia d’activitat de tanatori amb servei de incineració de cadàvers: "llavors vam presentar recurs contenciós administratiu que inicialment vam perdre. Però enlloc de desistir, vam presentar recurs d’apel·lació davant el TSJC, amb una bateria d’argumentacions d'infracció de lleis i aquest ens ha donat la raó".
Els veïns destaquen que la sentència "ens dona la raó en confirmar que la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu 1 de Barcelona no es va fonamentar jurídicament" i que "els terreny a on està el forn crematori, no són conforme al planejament urbanístic (POUM de Sitges)". De fet, la sentència insinua que el tanatori tampoc ho seria: "és a dir, que el tanatori podria ser il·legal pel mateix motiu, no obstant, aquesta il·legalitat podria haver prescrit pels anys que han passat des de la seva construcció (Fonament Jurídic Vuitè)".
La sentència del TSJC anul·la el Decret de l’Alcalde de Sitges del 2009 "atès que no recull totes les prescripcions de l’OGAU (Oficina de Gestió Ambiental de la Generalitat).
Des de l'Associació de Veïns del Poble Sec han volgut fer un agraïment públic a tots els veïns que en el seu dia ens van donar el seu suport a la campanya contra el crematori de Sitges i demanen "a les actuals autoritats municipals de Sitges que s’ho pensin dues vegades abans de donar una nova llicència a un forn crematori, doncs actualment hi han sistemes més ecològics que no pas la incineració".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!