Un client de l'estació de servei Can Buxeres de l'Hospitalet de Llobregat omple el dipòsit de dièsel. ACN
ACN |
Barcelona
04-10-2016 21:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els vehicles dièsel deixaran d’estar bonificats als peatges de la Generalitat el 2017, segons ha anunciat aquest dimarts el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, durant la quarta reunió de treball de la Taula de la Qualitat de l’Aire de la Conurbació de Barcelona. Fins ara el sistema, que funciona a través del portal ecovia-T, preveia per als turismes de gasoil i biodièsel un descompte del 30% si les seves emissions de CO2 eren inferiors als 108 grams per quilòmetre. A partir del 2017 s’eliminaran les bonificacions siguin quines siguin les emissions dels vehicles que utilitzen aquest carburant.
La revisió tindrà en compte no només criteris relatius a la mitigació del canvi climàtic, és a dir, les emissions de diòxid de carboni, sinó també els factors que intervenen en la contaminació atmosfèrica, com és el cas del diòxid de nitrogen (NO2). Aquest contaminant, juntament amb les partícules (PM10), supera a l’àrea de Barcelona els valors límit imposats per la Directiva europea 1999/30/CE, referent a la qualitat de l’aire.
El sistema de descomptes es mantindrà en el 30% en el cas de recurrència; en el 40% quan hi hagi alta ocupació en el vehicle (tres o més persones); i en el 30% en els vehicles híbrids, de gas natural, GLP o biogàs i de benzina o bioetanol que siguin Euro 6 o superior. La bonificació del 100% per als elèctrics (purs, d’autonomia estesa, híbrids endollables amb autonomia elèctrica mínima de 40 quilòmetres i vehicles d’hidrogen) seguirà, i s’hi afegiran les motocicletes que facin servir aquesta font d’energia.
Alts graus de confiança
El conseller ha felicitat els diferents grups de treball de la Taula per la feina feta en els darrers mesos, en especial sobre les Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida; la distribució urbana de mercaderies i accessos a Barcelona; i l’etiquetatge de vehicles amb la Direcció General de Trànsit (DGT). Rull ha posat en valor la millora de la dinàmica de treball, especialment en l’àmbit interadministratiu i la major transparència en l’àmbit ambiental i social, dient que “això només és possible si hi ha altíssims graus de confiança”.
També hi ha hagut avenços en l’àmbit de la col·laboració privada. Segons Rull, “properament veurem resultats tangibles, com convenis amb diferents empreses per reduir les emissions en casos d’episodis ambientals”. També ha parlat d’“opcions per fomentar l’ús del transport públic en cas d’episodi, reforçant línies sense que representi un sobrecost inassolible per a l’administració i potenciant els park&ride”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!