Detall d'una aixeta oberta. Imatge del 6 d'abril de 2017. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
06-04-2017 17:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sorea calcula que la xarxa d’abastiment d’aigua de la comarca del Garraf necessita una inversió mínima de 40 MEUR per actualitzar la infraestructura. Aquest és el cost que tindria tant sols la retirada de materials obsolets, com el fibrociment, que dificulten el manteniment de la xarxa. Els directius de la companyia al territori han fet una crida aquest dijous als responsables polítics demanant-los que apostin per renovar els sistemes de canonades, donat que la majoria “han arribat al final de la seva vida útil”. A tall d’exemple, han assegurat que en plena època estival, quan el consum d’aigua és més elevat, a la comarca es registra gairebé una mitjana de dues incidències diàries. A municipis de fora del Garraf on s’ha renovat la xarxa, Sorea constata que aquesta estadística es redueix a dues avaries mensuals.
La direcció de Sorea a la comarca del Garraf ha senyalat aquest dijous en una trobada amb la premsa la necessitat de renovar la xarxa d’abastiment, lamentant que hi ha un “dèficit d’inversions” en una infraestructura que “està arribant al final de la seva vida útil”. Així ho ha destacat Emili Giralt, director territorial de la companyia a la zona Catalunya Sud, que ha xifrat en un mínim de 40 MEUR la inversió necessària per substituir el fibrociment de la xarxa per materials més moderns.
Giralt ha explicat que la retirada del fibrociment –que ja no s’utilitza i dificulta el manteniment de la infraestructura- s’està començant a fer, juntament amb la renovació d’altres canonades de materials alternatius, les quals també han quedat obsoletes. En el cas de Sitges, el canvi s’està desplegant lentament, i Sorea confia que a Sant Pere de Ribes es podrà fer entre aquest any i el vinent, seguint el Pla Director recentment aprovat pel govern municipal. Al mateix temps, Sorea ha instat els governs de Cubelles i Canyelles a destinar recursos a aquesta qüestió.
Segons Emili Giralt, canviar la xarxa d’abastiment reduiria el nombre d’incidències en el servei, que ara és d’una mitjana de gairebé 2 avaries diàries en època d’estiu. Per contra, a municipis com Salou (Tarragonès), on la xarxa ja s’ha renovat, la companyia d’aigües assegura que la mitjana és de 2 incidències mensuals.
A banda de la inversió per substituir les canonades del Garraf, Sorea ha reclamat inversions en el manteniment de depuradores i en renovar bona part del clavegueram, ja que el volum de la població del territori ha crescut substancialment durant els darrers quaranta anys i això ha comportat un augment del consum. “La xarxa ha quedat petita i caldria ampliar-ne el diàmetre amb inversions de gran quantitat”, ha apuntat Emili Giralt.
Una de les inversions en clavegueram que Sorea considera “prioritàries” és a la xarxa de Cubelles, on actualment les aigües que arriben a l’estació de bombament al costat de la desembocadura del Foix ho fan sense la separació entre pluvials i fecals. Això provoca que, en moments de pluges torrencials, l’aigua es bombeja cap al Foix de forma barrejada, amb la conseqüent contaminació de la zona. L’Ajuntament de Cubelles té previst incloure el projecte per separar les aigües en el nou contracte de licitació del servei, i Sorea ha assegurat que, a priori, té intenció d’optar a renovar la concessió i tirar endavant les obres del clavegueram.
Més de 78.000 euros en ajudes socials
Sorea ha donat a conèixer aquest dijous quin és el suport que la companyia ha ofert fins ara als abonats del Garraf en situació de vulnerabilitat. Des del 2013, la firma ha atès més de 500 famílies que no podien assumir el cost íntegre del rebut de l’aigua i ha destinat 78.277 euros a aquesta qüestió. La companyia ha recordat que aquests diners es gestionen a través d’acords amb els Ajuntaments, als quals cedeix un fons econòmic per pagar els rebuts de les famílies amb dificultats econòmiques. Segons les dades de la companyia, Sant Pere de Ribes és el municipi on hi ha més demanda d’aquestes ajudes.
D’altra banda, Sorea treballa en implantar la teleassistència als seus abonats, gràcies als comptadors amb telelectura. Ara per ara, al Catalunya hi ha només 800.000 famílies amb aquest tipus de comptadors, 4.800 de les quals són a la comarca del Garraf –majoritàriament a Sitges-. La voluntat de Sorea és aprofitar aquests comptadors per desplegar, en col•laboració amb els Ajuntaments, un sistema que permeti detectar anomalies en el consum i activar els protocols d’atenció necessaris.
“La teleassistència pot detectar que en un domicili hi ha un consum zero continuat, i això pot voler dir que alguna cosa passa en aquella llar”, ha explicat Montse Solé, Directora de Clients a Catalunya i Balears. Solé ha assegurat que la previsió és posar en marxa aquest sistema “al llarg del 2017”, però no ha concretat ni quins municipis acollirien la prova pilot ni quan es començarà a desplegar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!