Denuncien que obres municipals al torrent de Sant Joan, a Vilanova, han destruït l'ecosistema. APMA
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
09-04-2017 23:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les organitzacions ecologistes APMA, GEVEN i BOSC VERD han denunciat que aquesta setmana "l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha pentinat i destruït la vegetació de la zona de nidificació que el corriol camanegre havia començat a colonitzar l’any passat a la desembocadura del torrent de la Ramusa (conegut també, com a torrent de Sant Joan)". Segons les entitats, aquesta actuació també ha destruït el salicornar, un hàbitat d’interès comunitari, que, any rere any, intenta instaurar-se en aquesta zona.
El corriol camanegre havia començat a fer presència amb la possibilitat de nidificar, però les tres entitats consideren que ara "l’administració local li ha posat ben difícil": "aquesta actuació no és gens coherent amb la que es va fer el mes de maig de l’any passat quan es va detectar la posta d’ous d’aquest ocell".
L’Ajuntament va col·locar una tanca tova, amb corda i estaques per delimitar la zona de protecció i un gabió per protegir el niu, i un cartell informatiu de la importància d’aquest fet a la Platja de Ribes Roges: "aquest bon criteri es va acabar, el mes de juny, quan van fer presència les excavadores i els camions, que van arruïnar els intents reproductors del corriol. Enguany, l’Ajuntament s’ha avançat i ha actuat abans que es produís l’intent de nidificar i posar els ous".
Les entitats han denunciat els fets i han fet públicament una protesta enèrgica "contra aquestes actuacions d’agressió al medi natural i que posen traves a la possible reproducció d’aquest ocell, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), que és una espècie protegida, per la Llei 42/2007, de 13 de desembre, llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat; és esmentada a l’Annex IV com a espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat; “Espècies que han de ser objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat, amb la finalitat d'assegurar la seva supervivència i la seva reproducció en la seva àrea de distribució”; també pel Reial Decret 439/1990 (Annex II – Espècie d'Interès Especial); pel Decret Legislatiu 2/2008, espècie protegida (categoria C), i pel Decret 148/1992 (Annex I – Espècie Sensible)".
Més informació
- Entitats ecologistes denuncien l'Ajuntament de Vilanova a la Fiscalia per destruir l'hàbitat del corriol
- Els ecologistes reclamen la protecció del Corriol camanegre a la platja de Ribes Roges
- El Vendrell apropa els valors del corriol camanegre als escolars
- El corriol camanegre nidifica a la platja de Coma-ruga
- Vilanova arranja els desperfectes ocasionats per la tempesta al torrent de Sant Joan
- Neixen tres pollets de corriol camanegre al torrent de Sant Joan de Vilanova
- L'Ajuntament de Vilanova defensa l'actuació mediambiental al torrent de Sant Joan
- L'APMA denuncia que el govern de Vilanova està destruïnt l’hàbitat del corriol camanegra amb les obres
- Comencen les obres d'urbanització a la plaça del Port de Vilanova
- Màxima expectació per la presència de flamencs a la platja de Ribes Roges de Vilanova
- Siguem conscients
- L'Ajuntament de Vilanova assegura que el corriol camanegre torna a nidificar a la platja de Ribes Roges
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!