Nova campanya a favor de la tinença responsable d'animals de companyia a Cunit. EIX
Redacció |
Cunit
16-02-2018 10:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’ajuntament de Cunit i AMANCU, l’associació que gestiona la gossera del municipi, inicien la Campanya “Sigues el meu amic, tingues consciència”, una campanya en pro de la tinença responsable dels animals de companyia.
Segons dades oficials, s’estima que el 60% dels gossos i gosses de la localitat no estan degudament identificats amb microxip. La identificació amb microxip registrat a AIAC o ANICOM, és obligatòria per llei, a més de ser molt útil en cas de pèrdua de l’animal ja que es podrà localitzar de manera més fàcil per poder-lo recuperar. Altrament, els animals haurien d’estar censats a l’Ajuntament, tràmit senzill i sense cost per a la majoria de propietaris i propietàries.
Aquest passat 2017 es van registrar al centre d´acollida de animals de companyia de Cunit l’entrada de 129 gossos/es, xifres realment alarmants per un municipi d’uns 12000 habitants. Un percentatge d’aquestes pèrdues corresponien a fuites degudes a l’instint reproductor dels animals. Per aquest motiu, la campanya inclou informació útil sobre els beneficis de l’esterilització de gossos/es i gats/es.
Un altre percentatge de les arribades de gossos i gosses es deu a abandonaments, incloent el de cadellades de gossos/es indefenses, sumant un total de 15 cadells que resten oportunitats als gossos/es adults/es. El total d'adopcions de 2017 ascendeix a 48 gossos/es, tot i així la gossera sempre es manté prop el límit de la seva capacitat, un dels motius que fa necessari impulsar a Cunit la tinença responsable.
La tinença responsable no només comprèn les qüestions anteriorment esmentades sinó que els propietaris i propietàries dels animals han de dur-los periòdicament al veterinari, alimentar-los correctament, permetre’ls fer exercici diari, recollir-ne les deposicions i no abandonar-los mai, entre d’altres responsabilitats.
Una altra qüestió que preocupa al municipi és el tema dels gats i gates ferals. A Cunit es coneixen unes 10 colònies controlades, d'uns 15 animals cadascuna. A més són molt freqüents els establiments de gats/es ferals als jardins dels veïns/es d'algunes urbanitzacions. Podrien haver 20 grups d'entre 10 i 30 gats/es en aquesta situació.
Les associacions NAPA i AMANCU han pogut esterilitzar 46 gats/es i donar-ne en adopció 100 durant aquest any passat, però no és suficient, per això l'Ajuntament vol implantar la figura de l'alimentador/a de colònies felines acreditat/da, aquell compromès a seguir el mètode CES (captura, esterilització i alliberament).
D'Aquesta manera la proliferació de gats/es estaria més controlada i s'espera disminuir també els atemptats i accidents recurrents que sofreixen els felins, enverinaments i atropellaments
El regidor de Medi Ambient de l’ ajuntament de Cunit Toni Martínez ha senyalat que "la iniciativa té com a objectiu entre altres la disminució de les pèrdues i els abandonaments dels gossos/es i gats/es del municipi". Martínez ha demanat a la ciutadania que es sensibilitzi amb aquest tema i que es conscienciï perquè “tenir una mascota comporta una responsabilitat”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!