Pla curt del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, una entrevista amb l'ACN a la seu del departament. ACN
ACN |
Barcelona
10-06-2018 22:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, no descarta que la vinyeta -una tarifa plana per als conductors que substituiria els peatges- s'implanti en una primera fase només en les vies gestionades per la Generalitat en cas que el govern espanyol no vulgui introduir aquest sistema en les carreteres de titularitat estatal. Tot i això, Calvet ha dit que seria "òptim" que la vinyeta s'apliqués de manera homogènia a totes les carreteres catalanes i ha demanat al govern espanyol que "s'arrisqui" per fer un "salt de qualitat amb visió de lluita contra el canvi climàtic". En una entrevista a l'ACN, el conseller de Territori també ha admès que és "difícil" que la vinyeta s'apliqui l'1 de gener del 2019, la data amb que treballava l'executiu català abans de ser destituït pel 155. "Hem de ser realistes", ha dit.
Calvet ha reconegut que és "molt difícil" implantar la vinyeta "en les condicions actuals", en què "hi ha peatges a l'ombra, peatges explícits, concessions de l'estat i concessions de la generalitat". El conseller s'ha compromès a "continuar treballant" durant el 2018 i el 2019 amb l'objectiu d'establir en el futur una tarifa plana per utilitzar les carreteres.
El conseller de Territori ha apuntat que la vinyeta és un sistema que la conselleria té "molt estudiat" i que és "una mesura revolucionària" en la gestió de les infraestructures. A més, ha recordat que alguns països europeu ja l'estan aplicant.
D'altra banda, ha remarcat que aquest sistema aporta "beneficis ambientals i econòmics", que després es podrien revertir en "la millora del transport públic o en la xarxa secundària".
El conseller destituït pel 155 Josep Rull va exposar el projecte de vinyeta el juliol del 2017 al Grup de Peatges -format per administracions locals, concessionàries, entitats civils i grups parlamentaris-. La proposta del Govern per eliminar les barreres a totes les vies d'alta capacitat de Catalunya era un mecanisme de pagament temporal per ús que es desglossava en una tarifa plana d'entre 40 i 110 euros per als conductors residents i en una taxa per als forans. El Ministeri de Foment de l'executiu de Mariano Rajoy s'havia mostrat contrari a implantar la vinyeta.
A l'espera de Torra i Sánchez per reunir-de amb els ministres
Calvet ha assegurat que no es reunirà amb els ministres de Foment i de Transició Ecològica fins que "el president Torra i el president Sánchez es posin d'acord amb l'agenda política". El conseller de Territori ha dit que el govern espanyol té "moltes tasques pendents" pel que fa a les infraestructures, però ha afirmat que no es trobarà amb ells fins que ambdós presidents no "parlin" i se sàpiga quina és la "posició" del govern espanyol sobre "la recuperació de la llibertat".
"No em posaré a parlar amb el nou ministre de Foment o de Transició Ecològica de projectes concrets sense saber amb qui estic parlant. Estic parlant amb demòcrates que tenen un concepte clar del que és la llibertat, dels drets socials i polítics? O estem parlant amb gent que pretenen perpetuar aquest atac a la democràcia? A partir d'aquí parlem d'infraestructures, que n'hi ha per fer i moltes", ha dit.
Entre les prioritats que es marca el conseller de Territori en la seva futura reunió amb el ministre de Foment, es troba el corredor mediterrani, els accessos al Port de Barcelona, la recuperació de la llei de canvi climàtic i la mateixa vinyeta.
FGC, una opció per operar el servei de Rodalies
El conseller de Territori ha obert la ports a que una altra companyia diferent a Renfe es faci càrrec del servei de Rodalies a partir del 2020 quan el transport de viatgers a la Unió Europea es liberalitzi. Calvet ha apuntat que "la competència sempre és bona" i que el govern català no descarta que "sobre les vies d'Adif hi puguin haver altres serveis i que hi puguin operar altres companyies". FGC podria ser una de les opcions. "Tenim estudis en aquest sentit", ha assenyalat.
L’L9, en els pressupostos a partir del 2019
Calvet ha assegurat que és "imprescindible" poder finalitzar el tram central de la L9 del metro (entre Zona Universitària i la Sagrera), així com el ramal de la L10 que arriba a la Zona Franca. La conselleria estima que les obres dels trams pendents costaran més de 1.100 MEUR. Calvet espera obtenir un crèdit de 740 MEUR del BEI i poder "encaixar el retorn del préstec i el que falta per acabar l'obra en els exercicis pressupostaris futurs". "Serà a partir dels pressupostos del 2019 que mirarem d'encaixar aquestes necessitats", ha indicat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!