Vilanova inaugura la plaça del Port com una gran "finestra al mar". Míriam de Lamo
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
13-06-2018 19:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Quatre anys després de les crítiques veïnals que van desembocar en un procés participatiu i un concurs d'idees promogut per l'Ajuntament, Vilanova ha inaugurat aquest dimecres la plaça del Port, un recinte de 13.000 metres quadrats que es converteix en la plaça pública més gran de la capital del Garraf. El conseller de Territori i Sostenibilitat, el vilanoví Damià Calvet, i l'alcaldessa, Neus Lloveras, han assistit a l'acte d'inauguració d'un espai que vol simbolitzar la integració de la façana marítima en la ciutat. L'actuació, executada per Ports de la Generalitat, va iniciar-se el passat mes de novembre i ha costat 870.000 euros. De moment la plaça concentra tota la seva edificació a la nau de Dradisa, situada a un costat del recinte, un espai que no s'enderrocarà a l'espera de trobar recursos econòmics per a la construcció d'un edifici d'una planta que encara està per concretar.
Equipada amb tres grans parterres, bancs i grades arran del paviment i orientades al mar, la nova plaça del Port està urbanitzada a un sol nivell per tal de mantenir la visibilitat del mar des del passeig. L'oficina dels amarradors de la nàutica popular que estava situada a la plaça s'ha enderrocat i ha estat traslladada a un mòdul prefabricat de fusta de 80 metres quadrats al costat de la zona pesquera. Ports de la Generalitat i l'Ajuntament de Vilanova han signat un conveni que permet que l'administració local pugui utilitzar la plaça i les seves instal·lacions per a l'organització d'actes i activitats relacionats amb l'oci, la cultura, l'esport, la música i el lleure. L'acord preveu que l'Ajuntament es faci càrrec del manteniment, la conservació, la neteja i l'ús de la plaça a més de la vigilància i el control de les activitats que s'hi duguin a terme, si bé Ports en continuarà sent el titular de l'espai.
“La plaça que vol la gent de Vilanova”
La nova plaça del Port és “un gran exemple de com integrar el port en la ciutat generant espais públics”, segons el conseller de Territori i Sostenibilitat. “L'hem fet amb un procés de participació, és la plaça que vol la gent de Vilanova”, ha afegit Damià Calvet. El conseller ha assegurat que va haver “una legítima reivindicació veïnal sobre el projecte inicial” -que plantejava la construcció de diversos edificis, fet que va provocar el rebuig ciutadà-, i ha apuntat que es tracta d'una “finestra al mar que ha guanyat Vilanova”. Calvet també ha recordat com el seu pare havia navegat a la Mercè, la barca que va romandre a la plaça del Port fins que finalment va ser desballestada el passat mes de març, i l'hèlix de la qual s'ha instal·lat en un dels parterres. “El fill del pescador es reconeix en aquesta plaça”, ha afegit Calvet.
La construcció de l'edifici, pendent
L'alcaldessa ha destacat la “voluntat compartida per part de Ports i l'Ajuntament que la ciutat i el port estiguin integrats”. En aquest sentit, Lloveras s'ha referit al “treball conjunt” amb la Generalitat que “s'ha fet tenint en compte la participació dels ciutadans”. “Va haver sessions informatives, un procés participatiu i un concurs d'idees”, ha recordat l'alcaldessa. Neus Lloveras ha assegurat que encara resta pendent la construcció de l'edifici, a l'espera que hi hagi “recursos” perquè sigui un espai “singular”. Durant el discurs d'inauguració, l'alcaldessa ha fet un repàs a la “transformació” realitzada a la façana marítima, des de l'eliminació de la tanca del port pesquer fins a la transformació de la zona de Trajo de Garbí, el parc de Ribes Roges, o la recent naturalització de la platja del Far i les millores al torrent de Sant Joan. “Avui tots els vilanovins i les vilanovines podem afirmar que hi ha per fi aquesta plaça que entre tots i totes hem escollit”, ha dit Lloveras. L'alcaldessa també s'ha mostrat satisfeta pel fet que el pla quadriannual d'inversions de Ports de la Generalitat a Vilanova, que entre 2014 i 2018 ha estat de 2,7 milions d'euros, s'hagi executat íntegrament. Les dues darreres actuacions, amb un cost de 200.000 euros respectivament, són la renovació del moll de pescadors, que s'està realitzant actualment, i el reforç del moll comercial, que començarà a executar-se el 8 de juliol.
Crítiques al projecte inicial
Durant l'any 2014, la proposta de remodelació de la plaça del Port va generar crítiques d'una part de la ciutadania que va oposar-se al projecte inicial d'encabir-hi vàries edificacions, com un espai polivalent gestionat per l'Ajuntament, un edifici per a Ports de la Generalitat, o guinguetes. Els i les ciutadanes que rebutjaven el projecte consideraven que s'havia planificat un excés d'edificacions i van mostrar la seva desconfiança respecte el tipus d'activitats que encabiria l'espai polivalent, especialment pel que fa als actes festius que poguessin molestar les persones que resideixen a la zona. La falta d'acord entre les propostes de l'Ajuntament i la ciutadania va derivar en diversos tallers de participació, i un concurs d'idees sobre la façana marítima l'any 2015 al que van presentar-se 24 projectes. “Voramar” va ser la proposta escollida per un jurat amb representació d'associacions, administracions, entitats, grups polítics i col·legis professionals, si bé, pel que fa a la plaça del Port, va ser parcialment modificada pels serveis tècnics de l'Ajuntament per millorar la visibilitat del mar des del passeig.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!