Arriben al Parc del Garraf set exemplars de poni pottoka provinents d’un zoo clausurat a Granada. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Olivella
12-07-2018 20:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Set exemplars de poni pottoka han arribat aquest dijous a la tarda al Parc del Garraf per viure en llibertat. Les bèsties, sis eugues i un mascle, provenen del zoo clausurat d’Almuñécar (Granada), una instal•lació “deficient i sense permisos”, segons ha destacat Laura Riera, responsable de cavalls a FAADA (Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals). Després de tot un dia de trasllat per carretera, els animals han estat alliberats per la Fundació Miranda en una zona de sis hectàrees on els guardes del parc en supervisaran l’adaptació. La previsió és ampliar-los l’àrea de pastura lentament per acabar alliberant-los en la immensitat del parc, una zona “ideal” per a aquesta raça de ponis, tal com ha subratllat Rosa Galindo, presidenta de la Fundació Miranda, que ha apuntat que els animals contribuiran a la gestió dels boscos.
Des de FAADA han recordat que fa més de tres anys que l’entitat va començar a traslladar els animals de zoo d’Almuñécar a altres destins, després de rebre diversos avisos respecte les condicions en què es trobaven les instal•lacions. Des d’aleshores, FAADA ha rescatat les diferents espècies per dur-les a altres zoos, mentre l’estiu passat van dur a la Reserva de Boumort, a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), quatre cavalls Preswalski. Seguint l’èxit d’aquesta experiència al Pirineu, FAADA i la Fundació Miranda han apostat per dur ara els ponis pottoka al Parc del Garraf.
Un dels motius que ha dut els voluntaris a escollir aquest indret de la serralada litoral ha estat la recent experiència amb la trentena de cavalls que han passat aquest últim hivern al Parc del Garraf, com a destí refugi després de recórrer el mil•lenari camí de la Marina. “Aquells 31 cavalls ens han demostrat moltes coses i ens han trencat moltes falses creences, fent-nos veure que es poden adaptar al Garraf”, ha explicat Rosa Galindo, apuntant que la Fundació Miranda ara vol “experimentar” amb l’adaptació dels ponis pottoka. “Però estarem atents, escoltant abans de fer, amb tot el respecte que mereixen els cavalls, que son savis”, ha afegit.
Segons ha detallat Galindo, la zona muntanyosa d’Olivella és “ideal” perquè té punts molt frescos, boscos que donen aixopluc als animals i suficients punts d’observació de l’horitzó per a què les bèsties se sentin lliures, en espais que els poden recordar al País Basc, indret originari de la raça pottoka. Al mateix temps, la presidenta de la Fundació Miranda ha destacat que la muntanya del Garraf és beneficiosa pels animals perquè la roca calcària ajuda a llimar de forma natural els cascos de les potes. A canvi, les bèsties contribuiran al manteniment de la biodiversitat, per exemple, desbrossant per prevenir incendis.
L’alliberament dels set ponis s’ha fet en un punt proper a l’escola de natura Can Grau, en un tancat de 6 hectàrees on els voluntaris de FAADA i la Fundació Miranda els proporcionen aigua i farratge –mentre eren al zoo menjaven gra i aliments no recomanats-. La previsió és eixamplar el tancat actual fins les 30 hectàrees d’aquí poques setmanes, i posteriorment obrir-los el màxim espai del Parc. Rosa Galindo ha assegurat que l’arriada dels animals contribuirà a la pedagogia de l’espai i també aportarà “intrínsecament” beneficis per a les persones que s’hi apropin, “gràcies al camp electromagnètic que transmeten per sentir la seva manera de viure”.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!