Mobilitzacions

Uns 50 camions mostren la "indignació" pel desviament obligatori cap a l'autopista amb marxes lentes al Penedès

L'AP-7, l'A-7 i l'N-340 han registrat cues quilomètriques per les protestes convocades per la FEAT

Els transportistes es queixen que se'ls hagi obligat a circular per l'autopista, amb unes bonificacions que no els complauen i amb el greuge que els suposa

Pla obert d'un camió amb una pancarta reclamant la gratuïtat de l'AP7 en l'aturada en una àrea de servei de l'autopista. ACN

Pla obert d'un camió amb una pancarta reclamant la gratuïtat de l'AP7 en l'aturada en una àrea de servei de l'autopista. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Uns 250 camions s'han sumat a la marxa lenta de Tarragona per mostrar la "indignació" per la mesura que prohibeix el pas als transportistes per l'N-240 i l'N-340 i que els obliga desviar-se cap a l'autopista. La protesta, convocada per la FEAT, ha provocat cues quilomètriques a l'A-7, a l'N-340 i, sobretot, a l'AP-7. A les comarques tarragonines, una cinquantena de camions també han fet una altra marxa lenta entre el Vendrell i l'Arboç. Els transportistes es queixen que se'ls hagi obligat a circular per l'autopista, amb unes bonificacions que no els complauen i amb el "greuge" que els suposa. Per tot plegat, reclamen bonificacions de fins al 75% o la gratuïtat. El sector espera que les marxes lentes, que consideren "un èxit", serveixin perquè se'ls convidi a dialogar. Si no, no descarten noves convocatòries.

A les cinc de la tarda, desenes de camions s'han trobat al pàrquing de vehicles del polígon Riu Clar de Tarragona per a iniciar la marxa lenta, que els ha dut a recórrer l'autovia A-7 i la carretera N-340 fins a l'accés de l'autopista a Altafulla. En aquest punt, s'han incorporat a la via ràpida fins a la sortida de Tarragona. Els transportistes, alguns amb pancartes penjades al davant del camió on es reclamava la gratuïtat de l'autopista, han fet sonar el clàxon durant tot el recorregut, en què han bloquejat els carrils de les carreteres. Tot i que en un principi el recorregut s'havia de fer dos cops, la ruta s'ha allargat més del que es preveia i s'ha completat només una vegada.

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), a l'AP-7 és on s'han format més cues, fins a 12 quilòmetres de retencions entre Torredembarra i Tarragona. A l'A-7, les cues han rondat els set quilòmetres en tot el tram de Tarragona. A l'N-340, a la zona d'entre Altafulla i El Vendrell, s'han registrat cues d'uns quatre o cinc quilòmetres.

La Federació d'Auto-transport de la Província de Tarragona (FEAT), argumenta que la prohibició de circular per determinats trams de l'N-340 i l'N-240, amb el desviament obligatori a l'AP-7 o AP-2, comporta perjudicis per als transportistes. Així, critiquen que el pagament dels peatges, "bonificats insuficientment", suposen un sobrecost d'entre 300 i 600 euros mensuals. D'altra banda, apunten que els criteris d'accés a l'autopista els obliguen, en segons en quins punts, a "recorreguts addicionals de més de vint quilòmetres per trajecte". Finalment, afirmen que se senten "criminalitzats" amb aquestes mesures, pensades per rebaixar la sinistralitat.

El President de l'Agrupació de Transport Discrecional de Mercaderies de la FEAT, Joaquim Riudeubas, explica que el sector ha volgut expressar amb aquestes marxes lentes la indignació per l'obligatorietat de la mesura. "Estem enfadats perquè se'ns ha obligat i per la forma en què s'ha fet", ha argumentat. D'altra banda, els transportistes lamenten que els toca fer més quilòmetres per prendre segons quines rutes: "per anar cap a l'Arboç, hem d'anar fins a Vilafranca i després tirar enrere; per anar a Barcelona, hem d'entrar i sortir tres cops de l'autopista", es queixa Riudeubas.

Amb tot això, el màxim reclam és que hi hagi diàleg perquè, com a mínim, les bonificacions augmentin un 25% més, fins al 75%, per a igualar-les amb les que hi ha en altres punts d'Espanya. "No podem pagar de 300 a 600 euros en peatges d'autopistes quan sortim a guanyar-nos la vida per culpa que l'administració no hagi fet els deures", ha reblat Antoni Valldosera, de la FEAT, que considera que és la Generalitat qui hauria d'abonar el 25% que reclamen. Per al sector, la situació ideal passa per la gratuïtat immediata de l'autopista.

Tot i això, els transportistes no creuen que desviar els camions cap a l'autopista sigui la via definitiva. Consideren que l'AP-7 no està preparada per tant volum de vehicles pesants en alguns trams, on només hi ha dos carrils, un dels quals sempre queda ocupat pels camions. Un dels altres handicaps que hi veuen és la disponibilitat per a descansar en àrees de servei. A diferència de vies com la nacional, a l'autopista són escasses. "L'àrea del Mèdol al matí està pleníssima. No n'hi ha suficients i això serà un problema", preveu el president de Transport Discrecional de la FEAT.

Aquesta no és la primera vegada que transportistes de la FEAT porten les seves reivindicacions amb protestes a la carretera. Sí que és el primer cop que ho fan des que ha entrat en vigor la mesura de desviar-los cap a l'autopista, i no serà l'últim si no s'inicia un diàleg. El sector avisa que repetirà mobilitzacions tants cops com sigui necessari fins que l'administració –sobretot la Generalitat i, si cal, el govern espanyol- accedeixin a dialogar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local