Ports de la Generalitat finalitza les obres del moll pesquer de llevant al port de Vilanova. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
30-10-2018 16:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres d’adequació del moll de llevant, situat a la dàrsena pesquera del port de Vilanova i la Geltrú, amb l’objectiu de modernitzar la infraestructura, potenciar el servei als pescadors que hi amarren una vintena d’embarcacions i potenciar l’engranatge del port amb la ciutat en un espai que és molt visitat pels escolars. Les obres, incloses en el Pla d’actuacions 2018, han suposat una inversió de 211.000 euros i un termini d’execució de tres mesos i mig.
El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, acompanyat del patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova, Jaume Carnicer, i la responsable territorial de la Zona Portuària Centre, Margarita Díez, ha visitat el moll pesquer, un cop finalitzades les obres. Gómez Comes ha dit que “el projecte ha modernitzat el moll pesquer de llevant que ja havia assolit la seva vida útil”.
El moll, que té una longitud de 190 metres, estava adossat a un vial de servei a través d’un petit esgraó. L’actuació ha permès eliminar aquest esgraó, pujant el nivell del moll a l’alçada de l’esgraó per tal de millorar l’accés als pescadors i facilitar-los el treball en la descàrrega del peix i la càrrega de les caixes i per ubicar la resta dels estris de pesca. A més, l’estructura s’ha enderrocat i s’ha renovat amb plaques de formigó prefabricades per reforçar la infraestructura i potenciar el servei d’amarratge de les embarcacions pesqueres.
El moll de les xarxaires
Al moll de llevant o moll de les xarxaires, anomenat així perquè és el lloc on les remendadores apedacen les xarxes de la pesca d’encerclament, hi amarren una vintena d’embarcacions pesqueres que es distribueixen entre embarcacions d’encerclament que pesquen peix blau, embarcacions d’arts menors que es dediquen al marisqueig i els bots petits de llum. Mentre han durat les obres, els vaixells s’han traslladat a diferents molls de la dàrsena pesquera perquè els pescadors fessin la seva feina amb normalitat.
El patró major de la Confraria de Pescadors ha dit que “l’actuació era una demanda dels pescadors i ara estan satisfets de les obres perquè milloren la seva feina i facilita la mobilitat”. Carnicer ha afegit que “estem contents perquè les obres s’han fet de manera ràpida i han permès els pescadors tornar al moll aviat”.
L’activitat pesquera del port de Vilanova i la Geltrú ocupa 211 pescadors que treballen amb 58 embarcacions de pesca. L’any passat, aquestes embarcacions van desembarcar 3.369 tones de peix i van situar Vilanova com a primer port pesquer de la costa catalana en captures de peix. El preu de venda en llotja va ser superior als 11 milions d’euros. El gerent de Ports ha posat en valor el sector pesquer vilanoví i ha dit que les obres “milloren el treball dels pescadors i potencien l’activitat pesquera de Vilanova, la primera de Catalunya en volum de captures”.
La dàrsena pesquera és l’espai del port més visitat pels escolars i grups de jubilats. La zona on s’han fet les obres forma part d’un itinerari pedagògic que mostra la història del port i de la llotja, les arts de pesca, els tipus de peix i el seu valor nutritiu i la sostenibilitat al mar, que visiten anualment uns 8.000 escolars. En aquest sentit, Gómez ha afegit que l’actuació feta “connecta millor un espai pesquer que visiten cada any milers d’escolars i ciutadans amb el nucli urbà”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!