Parcs naturals

La Trobada d'Estudiosos del Garraf i Olèrdola presenta 44 ponències sobre gestió, fauna i flora i patrimoni

Aquesta VIII Trobada d’Estudiosos del Garraf i Olèrdola ce celebra quatre anys després de la darrera que es va celebrar a Begues

La Trobada d'Estudiosos del Garraf i Olèrdola presenta 44 ponències sobre gestió, fauna i flora i patrimoni . Diputació de Barcelona

La Trobada d'Estudiosos del Garraf i Olèrdola presenta 44 ponències sobre gestió, fauna i flora i patrimoni . Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els propers 19 i 20 de novembre, la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú, acollirà la VIII Trobada d’Estudiosos dels parcs del Garraf i Olèrdola. En aquest encontre s’hi presentaran un total de 44 ponències i comunicacions per part d’investigadors i persones interessades en diferents àmbits tant d’aspectes naturals com històrics i culturals vinculats amb el territori d’aquests dos parcs. En concret, s’hi presentaran 12 comunicacions sobre gestió i preservació del medi natural, 22 sobre fauna, flora i geologia, set de patrimoni arquitectònic i cultural, i dues sobre ús públic vinculades a la promoció turística i foment de l’activitat econòmica amb productes autòctons d’aquest territori.

Aquesta VIII Trobada d’Estudiosos del Garraf i Olèrdola ce celebra quatre anys després de la darrera que es va celebrar a Begues, un període de temps prou llarg com siguin moltes les persones que hagin fet nous estudis en aquest territori, contribuint a un major coneixement de la seva realitat i dels seus valors naturals, paisatgístics i culturals.

En aquesta darrers anys han estat també són moltes les iniciatives i actuacions que s’han dut a terme per gestionar la conservació, l´ús públic i el desenvolupament social i econòmic d’aquests espais. Totes elles, tant si van encaminades a la recuperació d’itineraris, a millores en el patrimoni arquitectònic com al seguiment de la flora i la fauna, ajuden a garantir-ne la seva conservació, amb l’objectiu que el Parc del Garraf sigui declarat parc natural en un futur proper.

Le sessions s’iniciaran dilluns 19 a novembre, a les 16.30 h, amb una salutació per part del diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, i del conseller d’Ordenació Territorial i Habitatge del Consell Comarcal del Garraf, Lluís Giralt, seguida de la conferència inaugura a càrrec de Jordi Serra-Cobo, professor de Zoologia i Antropologia Biològica de la  Universitat de Barcelona, sota el títol “La conservació de la biodiversitat com a eina de prevenció de malalties emergents”.

Entre les diferents ponències que es presentaran destaquen , per nombre, les vinculades a la flora i fauna d’aquests territoris, amb estudis sobre el seguiment realitat en poblacions d’animals, com ara poblacions d’amfibis, l’evolució de la granota verda, la reintroducció de la tortuga mediterrània o sobre tendències i indicadors d’ocells comuns al Parc d’Olèrdola sota l’efecte del foc.

També es presentaran comunicacions sobre el còlit negre (Oenanthe leucura), un ocell amb presència localitzada a les serres litorals com el Garraf i el cap de Creus, amb propostes per a la seva recuperació, o l’anàlisi d ela conservació i riquesa de l’avifauna a l’antic abocador metropolità de la vall de Joan, al Parc del Garraf.

Sobre patrimoni històric i cultural, algunes de les ponències versaran sobre la façana marítima de les costes del Garraf en època medieval i moderna, la recerca i recuperació dels camins tradicionals, o les transformacions del paisatge del Garraf a través de l’obra pictòrica dels artistes del segle XX.

Finalment, entre les ponències vinculades a la gestió d’aquests espais, hi destaquen temes com els efectes de la introducció d’un ramat de cavalls en llibertat sobre la vegetació o la gestió forestal de les finques públiques del Parc del Garraf en la prevenció d’incendis, o els punts negres d’atropellament de fauna a la xarxa viària en l’àmbit dels dos parcs.

El conjunt de ponències i comunicacions presentades en aquesta Trobada , la Diputació de Barcelona les publicarà en format digital. Les ponències presentades en anteriors Trobades d’Estudiosos, tant del Parc del Garraf i el Parc d’Olèrdola, com de la resta d’espais inclosos en la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, estan disponibles a la Llibreraid e la Diputació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local