Peatges

Millores en seguretat i pèrdues a la restauració, les dues cares de la retirada dels camions de l’N-340 al Penedès

El principal bar a peu de carretera calcula que el desviament de vehicles pesants ha provocat una baixada de 18.000 euros en la facturació

Pla general de l'N-340 al pas per l'Arboç, creuant pel centre del municipi. ACN

Pla general de l'N-340 al pas per l'Arboç, creuant pel centre del municipi. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La retirada del trànsit de camions a l’N-340 entre Altafulla i Vilafranca ha deixat sensacions contraposades al Penedès. Dos mesos i mig després de l’entrada en vigor de la mesura, els alcaldes de Castellet i la Gornal (Alt Penedès) i l’Arboç (Baix Penedès) lloen el canvi viscut als seus municipis, els únics on l’N-340 creua el nucli urbà. L’augment de sensació de seguretat és el motiu principal de la satisfacció, si bé continuen reclamant millores. L’altra cara de la moneda la viuen els negocis de peu de carretera, com un gran restaurant i aparcament de camions que hi ha al límit entre la Gornal i Bellvei. El seu propietari ha explicat a l’ACN que veu amb “ràbia” els efectes de la retirada dels vehicles pesants, assegurant que ha deixat de facturar 18.000 euros per la falta de clients.

El restaurant i aparcament de transportistes 101 Bocatas, situat a peu de l’N-340 al terme municipal de Castellet i la Gornal, ha vist baixar la clientela de forma “molt considerable” des que el passat 1 de setembre va entrar en vigor el decret del Ministeri de Foment per desviar cap a l’AP-7 els camions que circulin entre Altafulla i Vilafranca del Penedès. Pedro Flores, propietari del negoci, explica a l’ACN que viu la situació amb “ràbia”, ja que assegura que els últims dos mesos ha hagut d’acomiadar tres treballadors perquè els ingressos s’han reduït en 18.000 euros.

Flores explica que cada nit acollien “entre 80 i 90” transportistes, els quals sopaven, descansaven i esmorzaven al seu establiment, fent ús també del servei de dutxes. “Ara estem en una xifra que es mou entre els 10 i els 15 camioners”, lamenta, mentre confia que les correccions anunciades per la Generalitat per facilitar les sortides i incorporacions dels transportistes a l’AP-7 li permeti refer-se del volum de negoci perdut. “Com a molt recuperarem el 40%, perquè la resta són camions que fan llarg recorregut i ja no sortiran de l’autopista”, afegeix.

Pedro Flores recorda que el seu establiment és l’aparcament de camions i restaurant per a transportistes més gran que hi ha a l’N-340 entre Vilafranca i el Vendrell, i critica que el desviament de vehicles pesants cap a l’AP-7 “s’ha fet tenint només en compte els veïns”. Per a aquest empresari, el problema de la carretera nacional “no són els camions, sinó que la via no està preparada i hi falta una inversió que l’Estat hauria de fer”. Per tot plegat, se sent “impotent” en veure que “la mala gestió de la carretera la paguen els negocis que hi ha a tocar”.

Aquesta situació la reconeix l’alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, que lamenta que els beneficis ciutadans d’haver desviat els camions cap a l’AP-7 vinguin acompanyats “conseqüències molt impactants” per a alguns negocis de la zona. Delgado, però, confia que els canvis introduïts per la Generalitat per optimitzar les rutes dels transportistes permetran pal•liar aquests primers efectes econòmics.

En contraposició a les pèrdues dels negocis, l’alcalde aplaudeix que s’hagin eliminat els sorolls provocats pel trànsit de camions i, especialment, celebra el progrés fet en seguretat. “Cada any tenim entre 3 i 6 accidents al nucli de la Gornal”, recorda, confiant que el desviament dels camions cap a l’autopista reduirà automàticament la sinistralitat. Si bé els polígons de la zona i la cristalleria Sant Gobain provoquen que alguns camions hagin de seguir travessant el municipi, Delgado remarca que el volum de vehicles pesants s’ha reduït dràsticament.

Que el municipi estigui satisfet, però, no significa que hagin acabat les reivindicacions. L’alcalde de Castellet i la Gornal recorda que el moviment municipalista batejat com a Pacte de Berà segueix vigent per reclamar que es perllongui l’autovia A-7 fins a Vilafranca, fet que reduiria el trànsit de vehicles pel mig de la Gornal i l’Arboç i evitaria el “col•lapse” de cotxes a l’N-340. Miguel Delgado reconeix que el traçat d’aquesta nova via és complex però adverteix que “no es pot caure en la resignació de pensar que la situació actual serà eterna”.

També es mostra combatiu Joan Sans, alcalde de l’Arboç. “Treure els camions ha estat un primer pas, però no ens quedarem aquí”, assegura, exigint a Foment que avanci en el projecte per desviar l’N-340 per fora de la trama habitada. Sans celebra que la idea principal en què treballa Foment sigui estendre l’A-7, però insta l’estat espanyol a buscar alternatives mentre no es pugui tirar endavant el perllongament de l’autovia.

Per aquest motiu, Joan Sans diu que sent “satisfacció a mitges” quan valora la retirada dels camions, destacant que ha estat un avenç en seguretat i descans dels veïns: “La primera nit que es va aplicar el desviament dels camions semblava que no estiguessis a l’Arboç”, assegura. Tot i les millores, avisa que d’ara en endavant “continuarà lluitant” per fer passar tot el trànsit per fora de la vila. “Quan era petit ja es parlava que l’N-340 s’havia de desviar, però tinc 57 anys i és una fita que encara no he viscut”, conclou.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local