La seguretat de vianants i ciclistes, màxima prioritat de la plataforma Camins Escolars. Camins Escolars
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
11-04-2019 19:11
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Son les 8:50 hores i arriben les presses. Els cotxes comencen a aparcar a qualsevol banda: si cal, en una zona de vianants, o en un gual, o a sobre d'un carril bici i, si és necessari s'aturen enmig de la calçada, entorpint el trànsit, o acceleren, sobrepassant els límits de velocitat. I així un dia, i un altre, i el següent, especialment a primera hora del matí però també al migdia, i a la tarda. Qualsevol persona que viu aprop d'una escola o que hi ha de portar els seus fills o filles sap del cert que aquest tipus de situacions son tan quotidianes com caòtiques. Evitar-les és l'objectiu prioritari de Camins escolars VNG, una plataforma ciutadana nascuda el 2016 en el si de les associacions de pares i mares dels centres educatius de la ciutat que reclama la seguretat per als i les vianants.
El col·lectiu treballa per promoure la pacificació del trànsit, especialment durant els horaris d'entrada i sortida de les escoles, trobant solucions específiques a les problemàtiques en els itineraris d'accés a cada centre però sense perdre de vista la reivindicació d'un nou model de mobilitat sostenible. “Nosaltres parlem d'un canvi de paradigma, que es prioritzi a les persones”, explica Juanjo Iraegui, portaveu de la plataforma. “No s'ha dissenyat la mobilitat de la ciutat per donar seguretat a les persones o a formes de mobilitat més sostenibles com les bicicletes o els patinets. La ciutat està pensada per al cotxe, que ocupa el 80% del carrer, i això comporta que es corrin riscos”, resumeix Iraegui.
Atropellaments
“A Vilanova hi ha uns 30 atropellaments a l'any, i el 2018 va haver 46 persones atropellades”, sosté el portaveu de la plataforma, que destaca que “la sinistralitat està augmentant a tot Catalunya”. En aquest sentit, Iraegui parla de “desprotecció” i d'”inseguretat”, i de com això afecta especialment “les persones més vulnerables: els nens i la gent gran”. A aquest fet se suma el factor de la “contaminació atmosfèrica”, que també provoca greus problemes de salut i inclús la mort prematura; el col·lectiu recorda que la Unió Europea, a partir de diferents estudis científics, ha estimat que cada any 400.000 persones moren prematurament a causa de la contaminació, i adverteix que si s'extrapola aquesta xifra a la població de Vilanova, cada any, unes 47 persones podrien morir de manera prematura per agreujament de malalties respiratòries i cardiovasculars, entre d’altres. Malgrat reconéixer que la capital del Garraf “no és de les ciutats més contaminades”, la plataforma destaca que la ciutat compta amb “gairebé autopistes amb una intensitat molt elevada de cotxes”. Iraegui afegeix que les estacions que mesuren la contaminació atmosfèriques no estan ben situades, motiu pel qual la contaminació és més elevada del que mostren les dades.
Una moció per la seguretat i la sostenibilitat
El col·lectiu va aconseguir que el ple municipal del passat 18 de març aprovés una moció per la mobilitat sostenible que demana la priorització de les persones en l'espai públic, seguides pels usuaris i usuàries de bicicletes i patinets, el transport públic, i, finalment, els cotxes d'ús particular. Un altre dels acords inclou l'elaboració d'un pla d'actuacions per a la mobilitat segura que estigui dotat de pressupost i que permeti millorar la seguretat dels i les vianants a tota la ciutat en un període de cinc anys, a partir de l'any vinent.
L'Ajuntament també s'ha compromès a elaborar un pla d’actuacions per a la mobilitat sostenible i dotar-lo de pressupost, un document que ha de garantir que, en un període de deu anys, cada carrer de la ciutat reservi un espai suficient -zona de vianants, voreres amples, carril bici, etc.- per garantir la mobilitat segura de les persones i els modes de transport sostenibles. Aquest pla també haurà de començar a implantar-se a partir de l'any vinent i ha d'actuar de manera preferent en els carrils bici del Càmping Vilanova Park-Urbanització la Collada-Cossetània i Eix-nord sud (Carrer Unió, Pare Garí i Rambla Samà, Josep Coroleu), així com promoure un model de pacificació del centre històric, a més d'implantar la zona 30 a tot el nucli urbà, és a dir, que el límit de velocitat siguin 30 km/h.
Crítiques al traçat del carril bici
La plataforma Camins Escolars VNG es mostra crítica amb el projecte de carril bici que ha d'unir el Càmping Vilanova Park amb la ciutat, i que, segons la proposta aprovada l'any passat per l'Ajuntament, ha de seguir el traçat de la carretera. El col·lectiu defensa que la millor alternativa és que el carril bici passi per la Collada, fet que permetria “donar més servei a la població” i estalviar diners, ja que s'abaratarien notablement els costos. Juanjo Iraegui recorda que un estudi tècnic del traçat dut a terme 2015 ja recomanava la segona alternativa, però se'n va fer cas omís. “Pensem que això és una bestiesa, no volem que es faci”, sosté el portaveu, que assegura que la plataforma treballarà per aconseguir el traçat de la Collada, tal i com recull la moció aprovada al ple.
Canvis que no es faran “d'avui per demà”
Conscient de la complexitat del canvi de model de ciutat que reclama per assolir la seguretat per als i les vianants i usuaris/es de mitjans de transport sostenible, el col·lectiu té clar que es tractarà “d'un procés, no d'un canvi d'avui per demà”, i que caldrà “tenir en compte tots els afectats, és a dir, els veïns, els comerciants, altres associacions, etc.”. El portaveu de la plataforma, però, es mostra optimista i creu que la ciutat tindrà cada cop més en compte les reivindicacions de la plataforma. “Crec que això arribarà, perquè hi ha el context, i una massa social que ho està demanant”, afirma Iraegui, que reconeix que “la sensibilitat política hi és però cal avançar-hi més ràpid”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!