Localitzat un niu actiu de vespa asiàtica al terme de Monistrol d'Anoia. EIX
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
16-09-2019 13:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat cap de setmana els agents rurals van rebre un avís d'un veí alertant de la presència d'un niu de vespa asiàtica a un arbre situat al nucli de Monistrol d'Anoia. Un cop feta la inspecció, es va confirmar que es tracta d'un niu actiu de vespa velutina, de mig metre de diàmetre, situat a uns 20 metres del terra.
Es tracta d'una espècie que es va establir inicialment al nord-est de Catalunya, de mida inferior a la vespa autòctona, aspecte més fosc i amb l'abdomen de color groc-taronja, i que és molt agressiva envers l'apicultura i flora silvestre, ja que ataca les abelles i altres comunitats pol·linitzadores.
Els mecanismes de lluita són molt limitats i d'una baixa eficiència, i en països amb anys de presencia de l'espècie com França, bona part de les mesures es centren en un seguiment de l´expansió de l'espècie, treballs de recerca, control de nius (vespers) problemàtics, mesures d'adaptació i paranys de captura en abellars que pateixen atacs.
Des del Servei de Salut es demana que si algú detecta la presència d'un niu o sospita que es podria tractar d'aquesta espècie es posi en contacte amb el departament per mitjà del mail salut@santsadurni.cat o del telèfon 618 98 52 34.
Impacte sobre les persones
El comportament de la vespa asiàtica no és agressiu amb les persones, excepte quan estem a pocs metres d'un vesper. A més de 5 metres de distància del niu no acostuma a haver perill i quan s'estan alimentant o bevent aigua i d'altres líquids no presenten cap comportament agressiu cap a les persones encara que aquestes estiguin a prop.
De tota manera en aquests casos s'ha d´evitar entrar en contacte amb aquests insectes i molt rarament hi pot haver un atac. Només en casos de tocar directament una vespa o intentar capturar-la la picada pot ser molt probable. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després d'uns quants dies.
La vespa velutina
Al maig apareixen les primeres obreres d'aquest niu i són aquestes les que sovint, en la majoria de casos, fabriquen un nou niu (niu secundari) en una nova ubicació, en el qual s'instal·larà la colònia definitiva d'aquell any.
A la tardor la reina pot produir, de mitjana, unes 200 vespes reines que fundaran noves colònies a l'any següent, depenent dels recursos de la colònia fundadora.
A l'hivern, els mascles i obreres moren, i el 95% de les reines també, en no sobreviure a les condicions hivernals. De les reines que sobreviuen a l'hivern, un altre 90% moren per competència directa entre les reines fundadores a la primavera següent. Tal i com succeeix en altres vèspids socials, les reines lluiten entre elles, sovint fins a la mort, usurpant els nius embrionaris.
Més informació
- Un nou sistema per eliminar nius de vespa asiàtica permet reduir la quantitat necessària d'insecticida
- Confirmada la incursió de la vespa asiàtica a l'Alt Penedès
- L'anomenada vespa "assassina" velutina arriba a la costa del Penedès
- Retiren un vesper de vespa asiàtica al costat de l'skatepark de Vilanova
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!