L’APMA denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal del Mas de l’Artís. APMA
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
22-11-2019 19:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Agrupació de Protecció de Medi Ambient (APMA) ha denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient la gestió forestal que s’està duent a terme al Mas de l’Artís, al parc natural del Garraf. L'entitat ecologista ha demanat l’aturada cautelar dels treballs fins que no es faci una avaluació ambiental prèvia.
Segons denuncia l'APMA, al Mas de l’Artís, al terme municipal de Vilanova i la Geltrú, s’està duent a terme una actuació forestal que pot afectar greument la fauna i la flora d’aquest espai natural protegit per la Xarxa Natura 2000. Va alertar de l'actuació l'associació Alytes, gran coneixedora d'aquest espai, que està fent el seguiment de diversos grups faunístics que hi habiten: l’astor, salamandres i diversos mamífers, entre d’altres.
Després d’haver fet contactes amb les diverses administracions actuants, l'APMA ha fet un comunicat per expressar el seu "desacord amb la forma que s’ha pres la decisió de fer aquesta actuació i creiem necessari l’aturada cautelar dels treballs". En principi, l’àrea d’actuació podia afectar a 36 hectàrees del Parc del Garraf: "Ara sabem que poden arribar a ser 340 hectàrees afectades, en el terme de Vilanova i la Geltrú i de Castellet, de Xarxa Natura 2000 (Serres del Litoral central)". Aquestes hectàrees afectades també constitueixen un Lloc d'Interès Comunitari (LIC), un espai és Zona d'Especial Conservació (ZEC), un espai és Zona d'Especial Protecció per les Aus (ZEPA) i formen part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Catalunya.
Segons l’administració que promou l’actuació, la Diputació de Barcelona, els treballs que s'estan fent a Mas de l'Artís responen a un Pla Tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF), aprovat pel Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal, que depèn del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a 2015: "Volem mostrar la nostra preocupació no només pels efectes negatius que pugui tenir aquest pla sobre la biodiversitat, sinó pel fet que siguin promoguts per la pròpia administració que hauria de defensar-la. La nostra denúncia es basa, sobretot pel fet que no s'hagi fet cap Avaluació Ambiental, ja que sabem que aquest pla hauria d'haver estat sotmès a una avaluació de l'impacte ambiental, segons preveu la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i la Llei 42/2007, del patrimoni natural i de la biodiversitat. Tampoc no s’ha respectat el dret a ser informat i a participar en els plans que es duen a terme en la Xarxa de Natura 2000, Llei 27/2006 per la qual es regulen els drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient".
Per aquesta situació, l'APMA ha denunciat la possible il·legalitat i, per tant, demana la paralització cautelar d'aquest PTGMF en Xarxa Natura 2000, fins que no es faci un estudi d'impacte ambiental, tal com preveuen les normes legals: "La Coordinadora Entitats pel Clima havia acordat ja, tirar endavant aquesta denúncia i fer-la arribar a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!