Redacció |
L'Arboç
10-06-2020 09:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La plataforma Sos Penedès ha proposat aturar la tramitació dels projectes de grans instal·lacions d’energia solar en espais agraris i aprofitar els espais urbanitzats industrials buits i residencials buits per implantar plantes solars fotovoltaiques, així com les teulades industrials o residencials que no s’utilitzen per aquest fi. També proposem que el Pla Territorial de la Vegueria Penedès, sigui el document on es puguin regular les normes d’implantació de les plantes solars fotovoltaiques en espais agraris, mitjançant un procés democràtic de participació ciutadana, dins del marc de redacció del Pla.
La planta solar fotovoltaica en un espai agrari de l’Arboç
El gener de 2020, es va fer una consulta prèvia a la Ponència d’energies renovables, sobre la viabilitat de l’emplaçament d’una planta solar fotovoltaica al municipi de l’Arboç, al costat de la zona industrial de Saint Gobain Cristaleria SL i a tocar de la via del tren d’alta velocitat.
El projecte de la planta solar es de l’empresa RenVenture coordinada amb dues societats més: Solar Calders SL i Solar lloch SL, les tres creades el mateix dia, el 26 d’abril del 2019 i amb domicili fiscal al mateix pis d’una adreça de Barcelona, redactada per imBrica, environament & Enginyering. Com es pot observar, són 3 empreses creades fa poc més d’un any amb la finalitat d’invertir en un nous sector creixent i segur, l’energia solar.
En una sessió plenària de l’ajuntament de l’Arboç, l’alcalde va declarar no saber-ne res a una consulta formulada per la CUP, però des de SOS Penedès no troba "creïble" que l’ajuntament no sàpiga res de la implantació de la planta solar en el seu municipi i "estem en contra del secretisme informatiu i la nul·la transparència per part de l’ajuntament, en democràcia els projectes s’han de poder debatre".
La implantació d’aquesta planta solar s’empara en l’article 11.1 del Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. Segons la plataforma, "aquest decret es va fer a corre-cuita i sense tenir en compte l’entorn, el paisatge, l’agricultura i la normativa urbanística aprovada de protecció dels espais agraris en el Pla Territorial del Camp de Tarragona". El projecte consta de tres parts, l’avantprojecte, el diagnòstic territorial i del medi afectat del projecte i l’anàlisi d’alternatives.
La llei que dóna suport a les plantes solars és el capítol 4 del Decret llei 16/2019, on especifica que les plantes solars fotovoltaiques es poden instal·lar en sol no urbanitzable, si tenen el vist i plau de la Ponència d’energies renovables sobre la viabilitat de l’emplaçament d’aquestes instal·lacions. Posteriorment poden redactar el projecte i demanar l’aprovació per a la seva execució.
Per a la plataforma, "una llei que no tracta els sòls urbanitzables i els no urbanitzables amb igualtat de condicions, no és una bona llei". La llei permet sense restriccions la instal·lació de plantes solars fotovoltaiques en sòl no urbanitzable, sense tenir en compte la normativa urbanística que s’imposa sobre el sol no urbanitzable, segons alerta Sos Penedès: "és injust que les plantes fotovoltaiques que es volen construir en sòl urbà i sòl urbanitzable s’hagin de cenyir a les normatives i si es construeixen en sòl no urbanitzable no és necessari que es sotmetin a les normatives urbanístiques".
La normativa Urbanística del Pla Territorial del Camp de Tarragona, defineix l’espai on volen construir la planta solar fotovoltaica, de sòl de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic. Segons l’article 2.9 de la normativa territorial, només es permet la construcció d’infraestructures per a l’activitat agrícola integrades paisatgísticament, en cap cas permet instal·lacions industrials de producció elèctrica com una planta solar fotovoltaica de grans dimensions: "Prioritzar l’interès mediambiental no hauria d’anar en contra de la planificació i la previsió i tampoc hauria d’obeir a interessos privats. L’actual govern de la Generalitat durant els últims anys no ha fet una política ferma per lluitar contra l’emergència climàtica i ara volen solucionar la seva inactivitat en temes ambientals a corre-cuita i sense planificació".
SOS Penedès fa temps que insisteixen en dissenyar un model econòmic potent per al Penedès "basat no en el fracassat sector logístic o el creixement constant que és contrari al sistema de recuperació ambiental, sinó en el disseny d’un model agroalimentari". La plataforma defensa que "l’energia col·lectiva no ha de ser privatitzada i és per això que les administracions públiques, ajuntaments, consells comarcals, vegueries, diputacions o Generalitat han de prendre la iniciativa i promocionar les instal·lacions solars fotovoltaiques des de la perspectiva de l’autoconsum, el cooperativisme, el sector empresarial existent i posant a disposició aquells espais infrautilitzats de zones ja urbanitzades, sense hipotecar l’espai agrari".
El projecte que es vol implantar a l’Arboç és "una escletxa de penetració del sector privat i per tant una apropiació d’un patrimoni energètic que correspon al territori la seva gestió i els seus beneficis directes i indirectes", segons Sos Penedès. A més la planificació del territori, des de l’òptica del paisatge cal complir-la per donar coherència als estudis realitzats dins del marc Pla Territorial del Camp de Tarragona, remarca la plataforma en un comunicat.
L'entitat sosté que les instal·lacions d’aquest tipus és responsabilitat, no només de l’Ajuntament de l’Arboç, sinó de tots els ajuntaments de la vegueria: "Per això demanem que no es consideri aquest projecte i es retiri, al mateix temps que, demanem que es parin tots els plans i projectes que s’han aprovat recentment i es volen aprovar, d’aturar-los fins a la redacció del Pla Territorial i obri la porta a l’autèntic debat ciutadà del Penedès".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!