Durant l'any 2019 es va registrar el major nombre d’albiraments a la costa del Garraf. Associació Cetàcea
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
07-07-2020 08:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Associació Cetàcea ha presentat l'estudi de les poblacions de dofins i balenes a la costa catalana amb la publicació del seu informe anual de 2019, que ha registrat el major nombre d'albiraments des que es va posar en marxa el projecte científic amb seu al port de Vilanova i la Geltrú. Durant la temporada 2019 s’han realitzat un total de 22 sortides d’albirament dutes a terme des del mes de febrer fins a principis de desembre i s’han produït un total de 59 albiraments que han permès veure fins a 6 espècies de cetacis diferents incloent el rorqual comú, el dofí llistat, el dofí mular, el cap d’olla gris, el catxalot i finalment i per primera vegada en l’àrea d’estudi, s’ha enregistrat un albirament de zífid de Cuvier. El dofí llistat ha estat l’espècie albirada més vegades (39), seguida pel dofí mular (10) i el cap d’olla gris (7). El dofí llistat ha estat l’única espècie albirada tot l’any seguida del dofí mular i el cap d’olla gris que s’han albirat en 3 estacions diferents.
Segons l'informe presentat, es pot observar que en aquest any 2019 s’ha registrat el major nombre d’albiraments. Aquest resultat és encara més destacable si tenim en compte que tot i haver realitzat un nombre de sortides similars a la temporada de 2018, s’ha enregistrat quasi el doble d’albiraments. Analitzant la distribució del nombre d’albiraments per espècie i temporada, es pot veure que són concretament els albirament realitzats de dofí llistat (SC) els que expliquen aquest increment destacable del nombre d’albirament totals per a la temporada 2019. D’altra banda, cal esmentar la reducció del nombre d’albiraments de rorqual a la zona d’estudi. De fet, a la temporada 2019 tan sols s’ha enregistrat un únic albirament d’aquesta espècie, i de fet la tendència des de 2016 és negativa. Pel que fa a la resta d’espècies la temporada 2019 també ha suposat l’any amb major nombre d’albirament de cap d’olla gris amb un total de 7 albiraments.
Un dels objectius del projecte foto-identificació que duu a terme l'associació Cetàcea és l’elaboració de catàlegs de foto-identificació, que permetin identificar i conèixer millor els individus que freqüenten les aigües del davant de la costa del Garraf. En aquest sentit, l’any 2018 es va realitzar una revisió de totes les temporades anteriors per assegurar que realment s’havia classificat el màxim d’individus possible. Això va comportar a que s’incrementés el número d’individus classificats els anys anteriors, trobant fins a 31 individus nous que havien estat descartats degut a la baixa qualitat de les fotografies. En els últims quatre anys s’han creat els catàlegs de foto-identificació del dofí mular i el cap d’olla gris amb les fotografies realitzades des de l’inici del projecte. En aquest sentit des del 2013 s’han realitzat un total de 9.547 fotografies de dofins mulars i 6.650 de cap d’olla gris. Totes aquestes fotografies han permès identificar fins a 304 individus de dofí mular i 91 individus de cap d’olla.
Més informació
- Albiren tres exemplars de zífids de cuvier i una cria a la costa del Garraf
- Albiren set balenes i dofins poc comuns davant la costa de Sitges i Vilanova
- Albiren un grup de cinc catxalots, en perill d'extinció, a la costa del Garraf
- Primer albirament de la temporada del rorqual comú a la costa del Garraf
- Albirament d'un grup molt nombrós de caps d'olla grisos a la costa de Garraf
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!