Redacció |
Vilafranca del Penedès
04-08-2020 23:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El projecte de reciclatge d’olis vegetals usats impulsat pel centre especial de treball d’ Entrem, Grup Cooperatiu d’ inserció laboral, ha permès recollir 43.600 litres d’oli usat a una 66 escoles, 11 Ajuntaments i 140 establiments d’ hostaleria de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf.
Aquest oli ha permès generar 34.880 litres de biodièsel i ha suposat un estalvi en emissions de CO2 de 57.116 kg. A més, amb aquesta recollida s’han pogut estalviar 106.820 euros en depuració d’aigua. Es calcula que per cada litre d’oli que s’aboca a l’aigüera, es contaminen mil litres d’aigua. Per tant, segons aquestes xifres, s’ha evitat la contaminació de 43.600.000 litres d’aigua.
En total, l’any 2019 han participat en el projecte famílies procedents de 45 municipis de 4 comarques de la Vegueria Penedès. L’ impacte de la nova realitat Covid en la presència a les aules fa preveure que les xifres del tancament i inici del curs 2020 seran menors. Tot i així el creixent en volum de famílies, escoles i empreses participants del projecte, així com els resultats en xifres, posen de manifest l’acceptació del projecte per part de l’àmbit educatiu i dels Ajuntaments de la Vegueria. A més, seguir ampliant el projecte també permet incidir en l’educació ambiental de les escoles i les famílies, evitar la contaminació de les xarxes d’aigües, possibilitar la reutilització d’un residu com a font d’energia i donar feina a persones amb discapacitat de la cooperativa Nou Verd, del Grup Entrem.
Els alumnes que participen en aquest projecte de recollida d’oli usat, reben un dipòsit de plàstic que s’emporten a casa i el retornen un cop l’han omplert amb les restes d’oli vegetal usat en els seus domicilis. Un cop retornat, se’ls facilita un pot net per repetir el procés.
En el cas de restaurants o empreses els recipients son dipòsits més grans, que un cop plens, es recullen i canvien per altres de buits. Les persones treballadores de la cooperativa del Grup Entrem són les encarregades de gestionar-ne la recollida i el procés de reciclatge per transformar l’oli usat en biodièsel com a combustible de transport.
La previsió pel 2020 serà molt inferior pel tancament de Bars i restaurants, tanmateix pel que fa a la recollida d’oli domèstic mitjançant les escoles de la Vegueria confiem que les famílies hagin trobat la manera de guardar l’oli usat, i així al setembre es podran recollir tot l’oli acumulat d’aquests mesos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!