Reciclatge

La recollida d’olis domèstics usats s’amplia als establiments comercials de Sant Pere de Ribes

L’Ajuntament posa 500 envasos a disposició dels comerços que voluntàriament s’adhereixin a la iniciativa

La recollida d’olis domèstics usats s’amplia als establiments comercials de Sant Pere de Ribes. Ajt Sant Pere de Ribes

La recollida d’olis domèstics usats s’amplia als establiments comercials de Sant Pere de Ribes. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els establiments comercials de Sant Pere de Ribes que s’hi ofereixin voluntàriament actuaran a partir d’ara com a punts de recollida d’oli vegetal usat per al seu reciclatge. Els ciutadans podran adreçar-se als locals identificats com a col·laboradors amb els recipients plens d’oli i recollir-ne de nous.

En total, l’Ajuntament ha adquirit 500 envasos, que posa a disposició dels establiments que s’adhereixin a la iniciativa. Tots aquells que vulguin actuar com a punts de recollida han de posar-se en contacte amb el departament de Promoció Econòmica.

En els recipients habilitats per a la recollida s’hi pot incloure tot l’oli usat a les cases. No cal separar en diferents tipus, ni colar les restes de menjar que hi pugui haver barrejades amb l’oli.

Segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Mobilitat Sostenible i Transició Energètica, Montserrat Vico, “el que volem aconseguir amb aquesta acció és sensibilitzar a la gent. Creiem que el plàstic o el vidre contaminen molt, que és cert, però no ens parem a pensar que cada cop que fem el gest de tirar l’oli per la pica després de cuinar estem contaminant molt més que si tirem una ampolla de vidre”.

El regidor de Comerç Local i Mercats, Juan García, ha justificat l’elecció dels comerços com a punts de recollida “per la seva proximitat amb la ciutadania. D’aquesta manera, garantim als usuaris que ho tinguin més fàcil a l’hora de fer ús d’aquest servei. Faig una crida a tots els establiments del municipi perquè se sumin a aquesta gran iniciativa”.  

Una iniciativa que fomenta l’economia social

El transport i rentat dels recipients el porten a terme empreses de l’economia social. La iniciativa fomenta, així, la creació de llocs de treball per a persones amb problemes d’inserció social o algun tipus de discapacitat, ja sigui física o mental, a qui se’ls garanteix l’oportunitat de treballar i sentir-se útils i integrades a la societat. 

La recollida d’oli vegetal usat fa uns 12 anys que es duu a terme a les escoles del municipi. També se’n recull a la deixalleria municipal. En el cas dels centres educatius, s’ha impulsat un programa d’educació ambiental, destinat als escolars i a les seves famílies, que busca conscienciar del greu problema que suposa per al medi ambient un residu altament contaminant com ho és l’oli vegetal de cuina usat.

Reciclar com a biocombustible o biodièsel

Més enllà de la sensibilització, el programa ampliat ara al comerç de proximitat busca la participació activa de la ciutadania per col·laborar en la revaloració d’un residu cap a una font d’energia alternativa i molt menys contaminant: el biocombustible o biodièsel. A més, aposta pel foment de l’economia social, creant feina i donant oportunitats a la inserció laboral de persones amb discapacitat i risc d’exclusió social.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes fomenta, d’aquesta manera, la recollida d’olis usats domèstics aportant el material necessari per a la seva realització, creient en la importància que té la conscienciació i sensibilització en el reciclatge i donant suport a un centre especial de treball que té com a objectiu promoure i facilitar la inserció laboral de persones amb discapacitat.

L’oli suposa un contaminant extremadament nociu per a les aigües, tractant-se d’un residu més perillós, difícil de separar i reciclar que el vidre, el paper o el plàstic. Malgrat això, la societat encara no ha incorporat un mètode generalitzat per a evitar el vessament massiu d’aquesta substància a la xarxa pública.

Algunes dades d’interès

-Més de 500.000 persones es beneficien d’aquest sistema de reciclatge a diferents punts de l’Estat.
-El conegut com a Projecte Claki té una trajectòria de més de 12 anys, en els quals s’ha implantat a escoles, instituts, centres cívics, punts verds i comerços de proximitat.
-Un litre d’oli contamina 40.000 litres d’aigua.
-Un litre d’oli té un cost de depuració d’1,6 euros/habitant a l’any.
-El sistema de recollida d’olis usats d’us domèstic en què hi participa Sant Pere de Ribes aconsegueix una ràtio mitjana de 0,3 litres reciclats per família i mes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local