Vista aèria de la zona de Valldossera, que aplega diverses urbanitzacions de l'extrem sud-est del municipi de Querol, a l'Alt Camp. ACN
ACN/ Roger Segura |
Pontons
07-01-2021 09:33
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un nou parc eòlic projectat al municipi de Pontons genera malestar i inquietud a Aiguamúrcia i Querol, a l'Alt Camp, perquè bona part dels nou aerogeneradors de 200 metres d'alçada quedarien situats a prop de nuclis i urbanitzacions d'aquests dos altres municipis veïns. Els afectats es queixen que el municipi de Pontons percebria una important font d'ingressos pel funcionament de la instal·lació energètica, però que l'impacte visual i acústic el patirien veïns com els de la urbanització de Mas Gassons, que tindrien un molí a només 600 metres de casa. L'alcalde de Querol, Jordi Pijoan, apunta a l'ACN que han presentat diverses qüestions prèvies davant la Ponència Ambiental i que confien que el projecte s'acabi desestimant.
El futur parc eòlic Pontons quedaria completament ubicat dins l'Alt Penedès però situaria diversos aerogeneradors en una falca de terreny que s'endinsa cap a la comarca de l'Alt Camp. Al novembre l'empresa Eòlica La Conca 3 S.L., participada per Nordex Energy Spain S.A. i IGEwind Renwable SL va presentar a la Ponència Ambiental l'avantprojecte del parc. Segons fan constar els impulsors en l'avantprojecte, prèviament a la seva redacció l'Ajuntament de Pontons va donar "una resposta favorable" al parc.
La instal·lació constaria de nou aerogeneradors amb una potència total instal·lada de 49,5 MW i aerogeneradors amb una altura de boixa de 118 metres i un diàmetre de rotor de 163 metres, amb la qual cosa la punta d'altura màxima seria de 199,5 metres. S'ubicarien a l'oest del terme de Pontons, a les zones de la Muntanya de Ferreres, el Puig Jugador, les Planes de Ferreres, el Collet de Mas Fonoll, el Puig de Mas Fonoll i les proximitats del Turó de Sant Joan.
La subestació s'ubicaria també dins d'aquest municipi de l'Alt Penedès i la línia d'evacuació recorreria altres municipis de la comarca com Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès i Olèrdola. Tot plegat, comportaria una inversió per contracte del parc eòlic de gairebé 68 milions d'euros (MEUR), tal com va fer públic recentment el col·lectiu ecologista Bosc Verd.
Els municipis veïns volen frenar el projecte
La proposta ha causat malestar en els municipis veïns de l'Alt Camp. "La sorpresa va ser veure que dos dels nou molins anirien situats més o menys sobre la urbanització de Mas Gassons, al municipi de Querol, i quatre més molt a prop, mirant cap al Pla de Manlleu", lamenta a l'ACN l'alcalde de Querol, Jordi Pijoan.
L'Ajuntament de Querol subratlla que el parc eòlic quedaria situat al terme municipal de Pontons però lluny dels seus nuclis de població, de manera que els ingressos que rebria aquest consistori "es traduirien en més serveis pels seus veïns i poques molèsties". En canvi, els molins situats al límit municipal tindrien "un gran impacte" sobre Mas Gassons, Valldossera i Bonany -a Querol- i sobre el Pla de Manlleu -a Aiguamúrcia.
"Creiem que les energies renovables són el futur però cal una planificació i no hipotecar certes zones per beneficiar-ne unes altres", defensa l'alcalde de Querol, Jordi Pijoan. Per això, l'Ajuntament ha demanat ser part interessada en aquest procés i ja ha plantejat a la Ponència Ambiental diverses qüestions prèvies amb la confiança que, finalment, el projecte quedi rebutjat.
L'Ajuntament de Querol adverteix que un dels molins quedaria a 600 metres de Mas Gassons, una zona que està en procés de redacció del projecte d'urbanització i que l'impacte dels molins podria comprometre'n la viabilitat. El consistori afegeix també que el parc provocarà "un fort impacte visual" que pot devaluar la zona de l'ermita de Valldossera i els nuclis de Bonany, la urbanització Ranxos de Bonany, la de Can Llenas i Mas Vermell.
Alhora, el consistori subratlla que els plans territorials protegeixen aquestes muntanyes "com a espais de protecció especial pel seu interès natural i agrari, com a espais connectors i com a sòl de protecció especial". A més, recorda que el parc eòlic està envoltat d'espais Xarxa Natura 2.000 i Espais d'Interès Natural (PEIN), i que forma part del corredor biològic entre les Serres d'Ancosa, el Montmell i l'Alt Gaià.
L'Ajuntament de Querol apunta que el Penedès i aquestes serres són hàbitat i acullen accions de conservació de l'àguila cuabarrada "incompatibles amb aquest tipus de projectes". Alhora, posa en valor que a la zona es potencien marques vitivinícoles com la de +500, les quals "a més de vi, promocionen el paisatge i l'interès del turisme de natura". Per tot plegat, Pijoan avança que si el projecte passa el primer tràmit de la Ponència Ambiental, l'Ajuntament presentarà "les conseqüents al·legacions per preservar els interessos dels veïns".
En paral·lel, els propietaris de la urbanització Mas Gassons denuncien que els molins serien 50 metres més alts que la torre Glòries de Barcelona -coneguda com torre Agbar-, i que es veurien i sentirien des de totes les cases de la zona. En un díptic informatiu, adverteixen que suposaria "un greu problema de salut a curt i mitjà termini i la degradació de l'hàbitat humà existent". Els residents temen que el lloc acabi abandonat i que això aplani el camí a la instal·lació de molts més aerogeneradors.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!