Fauna local

El GEPEC-EdC engega dos concursos al voltant del corriol camanegre i el seu hàbitat per sensibilitzar a la ciutadania

La iniciativa, enfocada tant a grans com a petits, es compagina amb el projecte de seguiment i protecció del corriol que està realitzant l’entitat com cada any

Un exemplar de corriol camanegre. Xavi Pedro (GEPEC-EdC)

Un exemplar de corriol camanegre. Xavi Pedro (GEPEC-EdC)

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és un petit ocell simpàtic i escàs que troba exclusivament en les platges la seva zona de nidificació. La situació del corriol a les platges, però, és problemàtica, ja que comparteix l’espai amb els centenars de persones que hi transiten cada dia. La ciutadania és poc conscient del fet que les platges són un ecosistema i també l’hàbitat d’espècies en perill, per la qual cosa sovint se’n fa un mal ús i estan adaptades únicament a les necessitats humanes.

Des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) treballen per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i en favor de la convivència entre les persones i la fauna de les platges. Per això, enguany inicien una campanya participativa per a tots els públics: un concurs de fotografia i un concurs de dibuix per als infants i joves. L’objectiu de la iniciativa és sensibilitzar a la població sobre la necessitat de conservar tant el corriol camanegre com les platges on viu.

Les platges i el corriol, eixos de la proposta

El tema del concurs fotogràfic són les platges. Les persones que hi participin han de compartir a Instagram una foto d’una platja natural i salvatge, però com que en cap cas s’han de molestar els corriols no s’acceptaran imatges on hi aparegui aquest ocell. La fotografia haurà d’anar acompanyada amb el text “#Compartimlaplatja amb el corriol camanegre!” i al penjar-la a la xarxa social caldrà etiquetar el GEPEC-EdC (@gepec_edc).

Els infants i joves, per la seva banda, també podran participar en un concurs de dibuix del corriol camanegre, en el qual se’ls encoratja a fer la seva pròpia il·lustració d’aquest petit ocellet, dividits en tres categories segons la seva edat.

Els participants del concurs de fotografia podran guanyar una Guia Pràctica per conèixer la Natura de Catalunya d’IPCENA-EdC i miniguies de camp de Catalunya d’Oryx. Els infants i joves que s’inscriguin al concurs de dibuix opten també a aquests premis, als quals s’hi suma un quadern de tortuga babaua del GEPEC-EdC reservat als guanyadors d’entre 3 a 7 anys. Els interessats poden informar-se i participar al concurs consultant aquesta pàgina.  

Més voluntaris que mai per la protecció del corriol

Aquest concurs s’inicia en plena temporada de nidificació del corriol camanegre. Enguany, el corriol ha tornat a les nostres platges: durant tot el 2021 s’han pogut observar més de 40 individus que intenten nidificar al litoral català i ja hi ha gairebé una vintena de parelles establertes en el territori controlat pel GEPEC-EdC. El corriol està catalogat com a espècie vulnerable, però, tot i estar protegit a tots els nivells, segueix en un preocupant estat de conservació.

La tasca del GEPEC-EdC consisteix a fer el seguiment d’aquesta espècie i procurar proporcionar a aquests petits ocells la tranquil·litat que necessiten. En total, l’entitat fa el seguiment de 28,3 km lineals de platja on nidifica aquesta espècie: delimiten les zones de nidificació, protegeixen els nius amb un gabió per evitar que es perdin, informen de la normativa a la ciutadania, etc. Ja gairebé a l’equador de l’època de nidificació, des del GEPEC-EdC avancen que de moment s’han trobat 19 nius, dels quals a quatre ja hi han nascut els pollets.

Actualment, l’entitat compta amb més de seixanta voluntaris que ajuden a protegir el corriol. També hi col·laboren dues fundacions socials: la Fundació Santa Teresa d’El Vendrell i la Fundació Onada de Torredembarra. La tasca del voluntariat, tant a escala individual com fundacional, és essencial per la supervivència i protecció d’aquesta espècie. Per això l’entitat agraeix el gran nombre de voluntaris actius aquest 2021, que tripliquen els de l’any passat.

La tasca del GEPEC-EdC amb el corriol camanegre es realitza des de 1985 de manera coordinada amb Agents Rurals, el Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb l’ajuda del voluntariat. Els ajuntaments també tenen un paper essencial en la vetlla pel corriol: enguany, els consistoris de Sitges, Cunit, Calafell i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant donen suport a la iniciativa i vetllen amb la resta d’actors per la conservació i renaturalització de les zones costaneres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local