Redacció |
Vilafranca del Penedès
27-05-2021 10:33
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb el títol "Miradas Férreas. Paisaje, patrimonio ferroviario e identidad europea" es va celebrar el VIII Seminari Internacional Aula G+I PAI, organitzat per la Universitat Politècnica de Madrid. El congrés, d'àmbit internacional ha comptat amb el Suport de INCUNA —Industria, cultura, naturaleza— i TICCIH —Comité Internacional para la defensa y conservación del Patrimonio Industrial—. En aquest congrés es va posar de manifest el valor patrimonial i paisatgístic del ferrocarril. Aquest seminari és un punt de trobada i un referent en els estudis sobre patrimoni industrial a tot l'estat.
El treball presentat per Montserrat Julià i Raimon Soler, titulat "El ferrocarril i la formació i transformació d'un barri industrial vinícola: Vilafranca del Penedès 1865-2020" va ser motiu d'una menció especial i d’un premi per part del comitè científic. En aquesta ponència es van destacar distints aspectes que suposen una nova línia d'investigació que és la que doblement relaciona el ferrocarril amb la vitivinicultura. El patrimoni industrial que sorgeix fruit d'aquest encontre és molt ric i valuós amb arquitectures pròpies com la del celler urbà irradiant per tota la ciutat durant més d’un segle gràcies a la seva enorme funcionalitat en l’emmagatzematge i comercialització del vi a doll.
En la investigació es posa en relleu l'impacte urbanístic del ferrocarril des de la seva arribada el 1865, fet que arriba fins avui amb el pas del tren de l'AVE i el soterrament de les vies que ja fet emergir el patrimoni industrial de la ciutat, sent a "l'altra riba" de la vila, trobant-se fins ara ocult o simplement desconegut. Aquest patrimoni fonamentalment industrial, però no exclusivament, pot incloure's en el paisatge ferroviari de la ciutat —com la mateixa estació de tren o les restes dels hangars—, a més d'altres testimonis com la presència dels grans cellers urbans al voltant de les vies del tren i del carrer Comerç. Es tracta d'un patrimoni cultural únic i excepcional, ja que singularment a la vila es troba construït prop de les vies del tren i permet resseguir la seva capitalitat vitivinícola.
A manera de conclusió de tot el Seminari, es va destacar que el ferrocarril constitueix un ric i abundant patrimoni industrial i cultural a escala mundial, amb un origen i evolució molt diversos entre països i èpoques. Manuel Villalante, un alt executiu de Renfe, en la conferència impartida en el Seminari va destacar el valor de les infraestructures ferroviàries i el desenvolupament territorial, afirmant que el segle XXI serà "el segle del ferrocarril".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!