Estiu 2021

Una platja amb baranes i cadires dins l'aigua, la solució de Cunit per als banyistes amb mobilitat reduïda

El municipi crea una zona en remull amb 24 seients, seguint el model d'àrees adaptades a la costa valenciana i andalusa

Una platja amb baranes i cadires dins l'aigua, la solució de Cunit per als banyistes amb mobilitat reduïda. ACN

Una platja amb baranes i cadires dins l'aigua, la solució de Cunit per als banyistes amb mobilitat reduïda. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cunit estrena aquest estiu una insòlita àrea de bany a la platja per fer-la accessible a les persones amb mobilitat reduïda. A part de les passarel·les de fusta fins l'aigua i del servei de cadira amfíbia disponible a nombroses platges d'arreu de Catalunya, el municipi ha volgut fer un pas més i ha habilitat una zona amb cadires i baranes dins l'aigua. "Volíem aconseguir platges que fossin el màxim inclusives possible", apunta a l'ACN el regidor responsable de l'àrea, Jose Manuel Cabada. L'espai ofereix 24 seients en remull situats sota un tendal, ubicat en una zona resguardada de la corrent marina. Cabada detalla que han seguit un model estès a la costa valenciana i andalusa, i en celebra la bona acollida.

Un tendal amb tres rengleres de seients blaus i dues baranes metàl·liques instal·lades a raser d'un espigó desperta aquests dies la curiositat dels banyistes de Cunit. L'espai, delimitat per boies, està ideat per facilitar el bany de gent gran, embarassades i persones amb dificultats per moure's. La intenció és que aquests col·lectius puguin gaudir de l'aigua asseguts en un lloc segur, o bé que es refresquin dempeus agafats a unes baranes que els garanteixin estabilitat.

"Molta gent que ens comentava que necessitava un sistema de bany adaptat", relata el regidor de Platges de Cunit, que assenyala el cas de nombrosos banyistes d'edat avançada que acostumen a entrar a l'aigua amb ajuda d'una altra persona per por de caure. "Gràcies a les baranes i a la possibilitat de seure, es genera una sensació de tranquil·litat als usuaris i també als seus cuidadors o ajudants", destaca, mentre recorda que també està disponible l'ús de la cadira amfíbia per a les persones amb limitacions més severes.

Al mateix temps, el regidor recorda que al municipi hi ha tres residències de gent gran que sovint fan sortides a la platja. Ara, amb aquesta nova àrea, confia que l'activitat serà més amable tant per als avis com per als assistents. Gràcies a la zona de cadires, ja que no caldrà banyar els residents d'un en un, sinó que podran gaudir junts de l'aigua gràcies a la zona de cadires.

Amb aquesta instal·lació, Cunit ha replicat un model que Cabada havia vist a la Costa del Sol, a Andalusia, i també a diversos municipis de la Comunitat Valenciana. L'empresa responsable de la infraestructura, Acuárea, detalla que aquestes àrees de bany només es poden ubicar a platges on no hi hagi canvis considerables de marea ni de corrents marines. Fuengirola, Marbella i la costa valenciana són indrets on aquest espai accessible està estès des de fa anys, i en breu n'instal·laran també a Màlaga.

En el cas de Cunit, l'àrea adaptada entrarà oficialment en servei el 15 de juny i funcionarà fins el 15 de setembre, els tres mesos de temporada de platges de Cunit. Així i tot, aquestes dies ja hi ha hagut banyistes que l'han provat i n'han celebrat la seva instal·lació. "Ha estat una sorpresa molt agradable", destaca la Consuelo, una àvia que passeja amb el seu marit Alfons, en plena recuperació d'un càncer. "De la mateixa manera que critiquem allò que no ens agrada, aquest cop cal donar un gran aplaudiment als qui han pensat en aquest espai", afegeix.

En la mateixa línia, un altre matrimoni jubilat, en José i l'Antonia, agraeixen la millora a la platja i asseguren que les baranes i les cadires són elements que "donen més seguretat". Una banyista que passeja per la zona, la Maria Pilar, aplaudeix la iniciativa i el format, "perquè la forma triangular garanteix el corrent d'aire i fa l'estada més agradable". "Realment ha estat una molt bona pensada", remarca.

Veient la bona acceptació que ja ha tingut la nova zona de bany, l'Ajuntament ja estudia la possibilitat d'estendre aquest model a altres racons dels 2,5 quilòmetres de platja que té el poble. La intenció és crear-ne dos mes, coincidint amb els llocs on hi ha un mòdul del servei de socorrisme. De moment, aquest estiu el consistori hi ha invertit 15.000 euros, però l'any vinent confien aprofitar la nova concessió del servei d'abalisament de les platges per incloure-hi la instal·lació d'aquests espais.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local