Llogueer

El sector immobiliari demana que els propietaris no hagin d'assumir un lloguer social sense cap compensació econòmica

Consideren que la situació de vulnerabilitat d'un llogater no és atribuïble a l'arrendador

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Mitja dotzena d'entitats del sector immobiliari com col·legis d'API i d'administracions de finques han reclamat aquest dilluns que en la proposició de Llei d'ampliació de les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional, que actualment es troba en fase de tramitació al Parlament, no s'obligui a acceptar un lloguer social sense cap compensació econòmica. En un comunicat, assenyalen que la situació de vulnerabilitat d'una família "no és atribuïble al propietari de l'habitatge de lloguer" i afirma que correspon a les administracions "facilitar i garantir a tota la població el dret a l'accés a les necessitats bàsiques".

A banda, el comunicat afegeix que "no existeix cap precedent en tot Europa" on s'estableixi que el propietari hagi d'assumir de forma obligatòria una renda de lloguer social que oscil·la entre els 30 i 80 euros mensuals, segons els seus càlculs.

Amb tot, les entitats celebren que un dels grups parlamentaris hagi demanat que es compensi els propietaris que hagin d'acceptar un lloguer social tot i que ho veuen "insuficient". "Com venim constatant i hem advertit, totes aquestes mesures provoquen la reducció de l'oferta de lloguer d'habitatges, i a més, desincentiven el manteniment i la rehabilitació física i energètica dels immobles", insisteixen.

El comunicat està subscrit per l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i Província; el Consell de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya; la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona-Lleida; el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida i el Consell de Col·legis d'Administradors de Finques de Catalunya.

Les set associacions sostenen que l'obligació de mantenir un lloguer social a les famílies vulnerable hauria de ser "excepcional i provisional" i lamenta que en la proposició de llei s'estableixi com una mesura que es pugui allargar entre 10 i 14 anys, en funció de si l'arrendador és una persona física o jurídica.

D'altra banda, lamenten que no s'hagi revisat el concepte de "gran tenidor". "Una persona amb 10-15 habitatges en propietat no té perquè suportar unes obligacions superiors al que en té 1 o 9", subratllen.

Per últim, els col·legis i associacions professionals també es refereixen a l'ocupació, que la defineixen com una problemàtica "especialment greu", i subratllen que la lesgilació "no pot justificar ni emparar l'ocupació il·legítima d'un habitatge".

"En la proposició de llei s’obliga a oferir i facilitar un lloguer social a les persones que han ocupat una propietat privada de forma il·legítima. Aquesta situació, a més d'emparar una legalitat, provocarà un creixement encara més exponencial de les ocupacions", finalitzen.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local