EL PUNT/MÍRIAM DE LAMO |
21-09-2004 11:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Pere Pruna, pintor mediterrani s'inaugurarà el dimarts 28 de setembre a les vuit del vespre. Toni Sella, comissari de l'exposició junt amb Isabel Coll, va destacar ahir la importància de la mostra, tenint en compte que «la majoria de les obres provenen de fundacions privades i de particulars». «Això incrementa el seu interès, perquè són obres de difícil accés», va destacar Sella. Les pintures van del 1919 al 1976, i s'estructuren en cinc àmbits cronològics: els inicis d'un artista (1904-1920); els primers anys a París (1921-1929); Europa, Catalunya i Espanya (1930-1938); entre Sitges, Montserrat i Barcelona (1939-1956), i Barcelona, definitivament (1957-1977).
La regidora de Cultura de Sitges, Àngels Parés, va referir-se a la mostra com una «exposició de gran categoria que permetrà reconèixer l'empremta de Pruna a Catalunya i a Europa». Per la seva banda, l'alcalde, Jordi Baijet, va apuntar el fet que organitzar l'antològica «no ha estat fàcil perquè la figura de Pere Pruna no ha estat prou coneguda». «L'exposició farà que trobem un altre pintor, una altra manera de veure Sitges», va apuntar l'alcalde.
A part de la mostra, l'Ajuntament de Sitges ha organitzat un seguit d'activitats paral·leles per homenatjar el pintor. Les visites guiades a l'exposició i a les obres de Pere Pruna de l'església parroquial de Sitges, a càrrec dels comissaris de la mostra, i la col·locació d'una placa de record on va viure el pintor, al carrer Santa Tecla de Sitges, són dos dels actes previstos mentre duri l'exposició al Miramar. Així mateix, es faran tres conferències sobre l'obra del pintor i una sortida cultural amb el títol La Barcelona de Pere Pruna.
Pere Pruna està considerat un «artista discutit»: nascut a Barcelona el 1904, s'adscriu als ideals falangistes, té contínues crisis existencials i recorre des dels nus femenins fins a la pintura religiosa. L'estètica de la Grècia clàssica i la ideologia del cristianisme són dues constants en l'obra de l'artista, que s'estableix a Sitges el 1939. En arribar-hi, Pruna s'instal·la al taller de Joaquim Sunyer, però després lloga una casa al carrer Santa Tecla número 7, on resideix amb intermitències fins al 1956. Durant aquests anys, l'artista és un personatge admirat a Sitges que utilitza models locals per pintar les seves figures i que és present a les cases benestants de la vila gràcies a les seves obres. Pruna també és l'autor del mural del baptisteri de la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, i d'un oli sobre fusta de la capella de la Mare de Déu de Montserrat. França, els EUA, el Japó i Anglaterra són tres dels països on el pintor exposa al llarg d'una trajectòria en què va coincidir amb Picasso, Jean Cocteau i Eugeni d'Ors. Tot i això, la seva obra deixa de tenir ressò internacional després del 1939 i «mor a Barcelona oblidat pels nuclis artístics internacionals» el 1977.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!