Un jove emprenedor penedesenc, Àlex Barragan, ha creat una aplicació gratuïta on adoptar i rescatar animals. EIX
Susana Nogueira |
Vilafranca del Penedès
10-12-2021
| Actualitzat 22-12-2021 12:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un jove emprenedor penedesenc, Alex Barragan, ha creat una plataforma web per ajudar en l’adopció i el rescat d’animals. És una aplicació gratuïta, feta principalment per donar suport a les associacions, protectores i particulars. Està disponible des de qualsevol navegador, tant d’ordinador com de dispositius mòbils.
Com va sorgir la idea de crear una plataforma per adopció i rescat d’animals?
Fa dos anys vaig guanyar el primer premi del concurs “Creajove 2019” de Vilafranca del Penedès a la idea més innovadora amb el projecte “Fanimal”, una aplicació web per adoptar i rescatar animals. Em va semblar bé fer un projecte sobre una aplicació d’animals, perquè és una eina més per ajudar-los. La idea es va quedar en aquest concurs, ja que en aquell moment no tenia nocions per a programar. L’any 2020 vaig començar a fer el cicle de Desenvolupament d’Aplicacions Web a Tarragona i va ser aquí on vaig entrar més en la programació. Al confinament provocat per la covid-19, durant un mes i mig, vaig estar programant unes 15 hores al dia. Finalment, el que em va donar l’impuls per fer Fanimal va ser presentar-me al concurs “Catskills” participant en la modalitat de desenvolupament d’aplicacions web i vaig quedar tercer de Catalunya. Això em va incentivar a fer un projecte social per ajudar als altres, ja que tot el que estava fent era per aprendre.
Quan encara no era programador, mirant webs sobre animals, veia que el disseny i l’estructura de les plataformes tenia moltes carències. Ara que ja sé programar, era bona idea reprendre el projecte Fanimal i fer una plataforma web d’adopció d’animals molt més millorada per ajudar tant al particular o l’associació que dona en adopció com a l’adoptant. És una eina que pot arribar a moltes persones i una manera d’ajudar al benestar de tots els animals.
Quan i com va crear la plataforma Fanimal?
Fa un mes em vaig capficar en fer Fanimal i en veure que el domini de la pàgina web estava lliure el vaig comprar. Durant aquell cap de setmana, tenia la gran necessitat de programar l’aplicació web i posar-la en marxa com més aviat millor. Actualment, estic millorant el disseny i l’estructura i vull incorporar més funcions per garantir l’adopció, però totes maneres, ja està en funcionament. Un cop creada m’he posat en contacte amb més de 30 protectores i associacions d’arreu d’Espanya.
Per a qui va dirigida la plataforma Fanimal i com es pot utilitzar?
És una plataforma digital que té una base d’usuaris per a tot el país i en un futur, globalment. Concretament, va dirigida a particulars, associacions i protectores d’animals. A les associacions les ajudarà més a poder mostrar aquells animals que tenen i a establir més relació amb aquelles persones que volen adoptar.
A vegades m’he trobat amb persones que volen adoptar i no saben ni per on començar i a partir d’aquest projecte facilito aquesta gestió.
La plataforma web és molt fàcil d’utilitzar i et pots registrar i publicar de manera gratuïta. En una mateixa plataforma, l’adoptant pot veure diferents associacions, protectores i particulars. Si el que vols és adoptar, encara que no t’hagis registrat pots veure tots els animals acompanyats per una fotografia, una fitxa tècnica i una descripció. Un cop fet el registre pots cercar més informació i contactar amb l’associació o el particular a través d’un sistema de missatgeria directa. Trobaràs un sistema de filtratge de diferents opcions (raça, sexe, país, etc.) per poder facilitar la recerca. També hi ha una opció on associacions, protectores i particulars amb només registrar-se poden publicar juntament amb una fotografia, una fitxa tècnica i una descripció. Per facilitar la feina, he creat un perfil d’usuari on apareixen tots els animals que una determinada associació té en adopció.
L’aplicació web no és un negoci, no tinc gens d’interès econòmic. L’important d’aquest projecte és ajudar als animals, ja que ho necessiten. Això no impedeix que si algú vol posar els seus enllaços de donacions ho pot fer. Per altra banda, també hi ha un botó de donacions per si algú volgués col·laborar per mantenir el servidor, però de manera totalment desinteressada.
Quina acollida està tenint en aquestes tres setmanes de funcionament?
En principi veig que el projecte està agradant i m’estan donant molt suport. Moltes associacions i protectores m’han dit que els hi encanta la idea i que la faran servir.
Quins avantatges considera que té l’aplicació web?
Tothom la pot utilitzar perquè conté un disseny simple, és molt intuïtiva i òptima. Els botons descriptius fan que el i la visitant no tingui problemes per trobar allò del seu interès. Considero que és un gran avantatge que en una única plataforma, una persona pugui trobar diferents associacions d’Espanya per adoptar i no hagi d’estar buscant per diferents webs. Principalment, és una eina essencial per ajudar a fomentar l’adopció i no la compra, ja que estic segur que si hi hagués més projectes com aquest ajudaríem molt més aquells animals que necessiten ajuda.
Per altra banda, conté una opció de notícies de rescat urgent. Un enllaç ens porta a una pàgina externa de donacions i ajudes, per tal d’ajudar a un animal de manera urgent, com per exemple, a una operació.
Quins objectius futurs té?
Estic implantant un sistema de referits. Consisteix en el fet que si envies l’enllaç de Fanimal a una persona i aquesta es registra amb el respectiu, tu guanyes 15 fanicoins, una moneda virtual interna que tindrà una secció pròpia on es podrà intercanviar 15 fanicoins per béns reals, com per exemple, menjar i joguines.
Ara estic incorporant l’opció de diferents idiomes, perquè en un futur m’interessa que l’aplicació arribi a altres països. En principi en català, anglès i francès.
També he pensat crear una opció perquè quan algú adopti es vegi una foto de la persona que ha fet l’adopció a la fitxa de l’animal i a més es pugui publicar fotografies de l’animal per establir un feedback amb les persones que tinguin pensat adoptar.
Una millora molt important que l’he de posar en marxa ràpidament és un filtre de publicacions perquè ningú pugui publicar informació innecessària per malmetre contra els animals.
Què li diria a aquelles persones que estan pensant crear un projecte com aquest?
Animo al jovent que desenvolupi la seva imaginació i aposti per crear idees de tota mena, perquè segur que sorgeix un projecte gratificant per a tothom. Suposo que hi ha desconeixement a l’hora de crear un projecte i sobretot por a equivocar-se, però el més important és intentar-ho.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!