Les comarques de l'Anoia i l'Alt Penedès recuperen la normalitat hidrològica . EIX
Redacció |
Igualada
03-01-2022 09:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat l’estat de la sequera a les conques internes de Catalunya i, en especial, les dues unitats d’explotació que estaven en situació d’alerta, resolent que l’àmbit de l’aqüífer de Carme Capellades es retorna a la normalitat hidrològica, mentre que a l’aqüífer del Fluvià Muga es manté l’estat d’alerta per sequera.
L’ACA ha analitzat quin ha estat l’efecte de les pluges registrades durant el mes de novembre, comprovant que en l’àmbit del Carme Capellades (comarca de l’Anoia i el nord de l’Alt Penedès) les pluges, a més de l’ús de fonts alternatives d’abastament d’aigua, han estat suficients per recuperar els nivells de l’aqüífer, superant els 326 metres per sobre del nivell del mar (en el mes d’octubre, quan es va declarar la situació d’alerta en aquest àmbit, el Carme Capellades estava per sota dels 323 metres sobre el nivell del mar).
Pel que fa a l’altre àmbit en situació d’alerta per sequera -l’aqüífer del Fluvià Muga-, aquest continua en situació d’alerta. Tot i que les pluges, a més de les mesures per reduir els consums, han servit per trencar la inèrcia descendent dels darrers mesos, no han estat suficients per incrementar el volum de l’aqüífer per sobre de la cota d’alerta. Actualment, l’aqüífer del Fluvià Muga, que abasteix a 22 municipis de l’Alt Empordà, se situa en 15,7 metres sobre el nivell del mar, amb una lleugera tendència a la millora.
Mesures en l’àmbit del Fluvià Muga
Amb la situació d'alerta d'aquesta unitat d'explotació, es mantenen les mateixes limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. En relació amb els usos urbans, existeixen dos tipus d'afectacions:
Limitacions particulars per a determinats usos urbans que han d'acomplir tots els municipis d’aquesta unitat d’explotació, com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l'ompliment de piscines, etc.
Limitació del consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Tots aquells municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar.
Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.
La resta d'usos hauran de reduir els seus consums en funció del tipus, tal i com es detalla a continuació:
Reg agrícola: 25%.
Usos ramaders: 10%.
Usos industrials: 5%.
Usos recreatius que impliquin el reg: 30%.
Altres usos recreatius: 5%.
En total, són 22 els municipis afectats per aquesta mesura, tots ells de la comarca de l’Alt Empordà: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.
Aportacions des del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona
El Pla de Sequera estableix també mesures de coordinació entre les aportacions de l’aqüífer i les de la xarxa supramunicipal del Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona. Mentre duri la situació d’Alerta, els municipis que disposen d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua provinent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, així com també de la Mancomunitat d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-Saverdera.
Normalitat a la resta d’àmbits
Pel que fa a la resta de les unitats d’explotació de les conques internes (16), la meitat es mantenen en estat de prealerta i l’altre meitat estan en situació de normalitat. El sistema Ter Llobregat, que abasteix al voltant de 5 milions de persones, està al 63% de la seva capacitat i es garanteixen totes les demandes per a un any. En relació amb els municipis que depenen de l’embassament de Darnius Boadella, que actualment està al 42% de la seva capacitat, havent augmentat el seu volum en les darreres setmanes, aquests tenen garantit l’abastament domèstic per al període d’un any. No obstant, en cas que no es produeixin pluges en els propers mesos, amb les reserves actuals no es podran garantir les necessitats de reg per a la campanya de l’estiu de 2022.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Agència Catalana de l'Aigua
- aqüífer de Carme Capellades
- sequera
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Bellprat
- Cabrera d'Anoia
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- El Bruc
- El Pla del Penedès
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- Les Cabanyes
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilobí del Penedès