Carnaval 2023

Les Comparses tornen a Vilanova i la Geltrú a tot color, amb públic i amb rècord històric de parelles

Durant més de tres hores de guerra de caramels s'han llançat unes 125 tones de dolços, 30 de les quals eren sostenibles

Les Comparses tornen a Vilanova i la Geltrú a tot color, amb públic i amb rècord històric de parelles. ACN

Les Comparses tornen a Vilanova i la Geltrú a tot color, amb públic i amb rècord històric de parelles. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú han tornat aquest diumenge en la seva màxima esplendor. Per primera vegada a la història, hi han participat 10.016 parelles, quatre mil més que l'any passat i unes 2.000 més que abans de la pandèmia. Enguany la plaça de la Vila ha tornat a tenir públic, cosa que no passava des del 2020, i ha recuperat les acolorides batalles de caramels. Això no va passar l'any passat, perquè el fabricant dels 'ecocaramels', que tenen un embolcall biodegradable i compostable, no va tenir prou marge de temps per fer-los de colors i els va fer blancs. Enguany, durant les més de tres hores que han durat les vuit guerres de caramels, s'han llançat unes 125 tones de dolços, trenta de les quals eren sostenibles.

Les comparses han arrencat a quarts d'onze del matí amb l'entrada de les barquetes, on viatjaven nens i nenes d'entre 1 i 5 anys. Cap a dos quarts de dotze s'ha fet la primera comparsa d'infants, seguida de la corresponent guerra de caramels. El torn dels més grans ha arribat cap a dos quarts d'una i s'ha allargat fins passades les tres de la tarda. En total s'han fet vuit guerres de caramels, dues d'infants i sis d'adults.

Com cada any, i després de la tradicional tonada carnavalesca 'Turuta' prèvia a la guerra, la batalla s'ha iniciat sense compassió al crit de "Comparseres i comparsers, la plaça és vostra!". Tradicionalment són els homes qui llencen els caramels, mentre les dones utilitzen el mantó com a escut protector.

Amb les particularitats de cada agrupació, les noies han dut vestit o faldilla, clavells al cap i l'imprescindible mantó de Manila amb el qual s'han protegit dels llançaments dels dolços. Com marca la tradició, els nois s'han vestit amb camisa blanca, pantaló fosc, armilla o americana, el llaç o corbatí, la barretina i alguns d'ells la faixa.

El públic torna a la plaça

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, estava visiblement emocionada amb el retorn a la normalitat de les festes i ha destacat que "aquest any, per primera vegada, s'han superat les 10.000 parelles", cosa que "no havia passat mai". Altra vegada el públic ha pogut veure les guerres des de la mateixa plaça, cosa que l'any passat no va ser possible a causa de la pandèmia. Enguany, però, a diferència del 2020, s'han eliminat les grades pels assistents "per mesures de seguretat". Segons la batllessa, "a les nits s'hi registraven problemes" que han volgut evitar.
En aquesta ocasió, ho han viscut des d'un lloc privilegiat els consellers Carles Campuzano, Joan Ignasi Elena i Juli Fernàndez. Aquest últim fins i tot s'ha animat a entrar a la guerra de bracet de l'alcaldessa.

El punt més ensucrat d'aquest carnaval, que ja de per si és dolç, ha arribat a quarts de tres de la tarda quan hi ha hagut una petició de matrimoni des del balcó de l'Ajuntament que ha desfermat l'alegria i els aplaudiments de tota la plaça.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local