Vilanova concentra la Merengada i les Comparses en menys carrers per reduir el consum d’aigua dels dispositius de neteja. ACN/ Gemma Sánchez
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
05-02-2024 21:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC) i l'Ajuntament de VNG han acordat canviar l'escenari de la Merengada i ubicar-la al costat del Mercat del Centre i recomanar a les Comparses que llancin els caramels preferentment a la zona centre. L'objectiu d'aquestes mesures és minimitzar l'àrea a netejar amb aigua, per tal d'adaptar-se al decret d'emergència per sequera.
En una reunió aquest matí la FAC i l'Ajuntament han parlat de com "podem fer esforços compartits per minimitzar l'impacte que pot tenir aquest decret i, sobretot, també el fet de poder garantir fer un ús racional de l'aigua" ha explicat l'alcalde Juan Luis Ruiz. Per l'alcalde es tracta de "poder fer algun reajustament, alguna reformulació, sempre garantint que es mantindran tots i cadascun dels actes que estan previstos".
El president de la Federació d'Associacions pel Carnaval, Dídac Santos, explica que "tenim un carnaval on hi ha una participació molt gran i això vol dir que ocupem una zona molt àmplia de la ciutat", i per això s'ha intentat reduir les zones a netejar. Santos demana la col·laboració de totes les entitats perquè els recorreguts de les Comparses estiguin basats en el centre de la ciutat i així concentrar el llançament de caramels. "Proposaríem d'alguna manera que des del carrer de Josep Coroleu fins al carrer Unió i des de la zona nord fins a la carretera, en aquest quadrat intentessin fer tots els recorreguts".
Donada la situació d'emergència per sequera, el dispositiu de neteja de Carnaval restringirà l'ús de l'aigua tant com sigui possible, prioritzant el treball amb les màquines escombradores i la retirada manual. El regidor d'Espai Urbà, Gerard Llobet, avança que el dispositiu gros del diumenge es basarà en aquestes premisses, “primer retirada manual, després, en cas d'haver d'utilitzar aigua, prioritzant l'aigua del freàtic i de pluvials que tenim en els dipòsits de Rambla i Lluís Companys i de la ronda dels Països Catalans”. Només en cas d'emergència o de risc sanitari, i tal com diu la normativa, es farà servir aigua de la xarxa.
El dispositiu tindrà dues parts diferenciades, la primera, de Dijous Gras a Diumenge de Carnaval i la segona, a partir del dilluns. Els primers dies hi haurà dispositius específics per cada esdeveniment, començant Dijous Gras amb la Merengada, seguint divendres amb l'Arrivo, dissabte amb el Caramel, i diumenge amb els concerts i actes de dissabte nit i les Comparses.
A partir de dilluns la neteja viària treballarà de manera intensiva i continuada per retirar les restes de les Comparses. El servei funcionarà 24 hores al dia perquè els carrers i les places estiguin netes en el menor temps possible.
Al llarg d'aquests dies, en alguns moments hi pot haver 25 persones operatives i 5 de suport treballant per torn. La neteja dels caramels dels carrers començarà diumenge a les 4 de la tarda, amb 19 màquines i 40 persones treballant. A partir de dilluns hi haurà un torn de matí-tarda amb aproximadament 25 persones i 10 màquines, i un torn de tarda-nit-matinada amb 14 màquines i aproximadament 28 persones, fins que la ciutat quedi neta.
Del servei especial per la neteja de Carnaval cal destacar la utilització de maquinària de reforç llogada específicament per aquestes dates. La previsió és aconseguir haver netejat el gruix principal dels carrers en un màxim de cinc dies.
Pel que fa al clavegueram, cal dir que la Companyia d'Aigües està fent un repàs d'alguns embornals per assegurar bé el drenatge durant les feines de neteja posteriors a les Comparses.
Coordinació dels dispositius de seguretat
Vilanova i la Geltrú reforçarà el seu dispositiu de seguretat durant el Carnaval amb l'objectiu que la festa transcorri sense incidents, especialment durant aquells actes i dies amb major concentració de persones, com són les Comparses o els balls organitzats per l'Arrivo, el Caramel, Mascarots i Vidalot.
Com en els darrers anys, s'ha dissenyat un dispositiu de seguretat de la Policia Local en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, així com amb els serveis d'emergència mèdica i el Punt Lila, així com altres departaments de l'Ajuntament, especialment Espai públic i Mobilitat, amb l'objectiu de garantir la seguretat a la ciutat.
Es reforça la presència policial, tant en vehicle com amb patrulles de paisà en aquells actes on hi ha més afluència. Aquest any, diumenge de Comparses hi haurà dos punts de guerres: la plaça de les Neus i la plaça de la Vila, on hi haurà limitació d'accés pel control mitjançant polseres en el cas dels adults. S'assegura la presència policial als dos llocs per garantir la seguretat dels participants i del públic.
Tot i que el dispositiu del Carnaval 2024 ja s'ha engegat amb els primers actes, s'incrementarà entre el Dijous Gras amb la Merengada i el Dimecres de Cendra. Els possibles actes de vandalisme, l'assetjament de qualsevol mena, la mobilitat a la ciutat, o el consum d'alcohol i drogues, especialment entre els menors d'edat, són els principals aspectes que es treballen en l'àmbit policial.
La coordinació entre els cossos policials s'estén més enllà de la durada dels actes, ja que estaran molt atents davant els possibles casos de violències sexuals en l'àmbit de l'oci nocturn, durant el retorn de la gent jove a casa, en el que s'anomenen "camins segurs", i atents a les persones que presentin algun tipus de vulnerabilitat.
Els Mossos també han dissenyat controls al perímetre de Vilanova i la Geltrú per garantir la seguretat en els domicilis i evitar robatoris amb força quan tothom està gaudint de la festa.
A més, del 8 al 14 de febrer es faran controls aleatoris d'alcohol i drogues a diversos punts de la ciutat, dins la campanya coordinada amb el Servei Català del Trànsit, i el dia de l'Arrivo tots els conductors de les carrosses seran sotmesos a les proves de detecció alcohòlica abans d'iniciar el recorregut.
A més de reforçar el nombre d'agents durant els actes més multitudinaris, també es preveu presència policial no uniformada per tal de detectar actituds incíviques que puguin suposar un greuge contra altres participants, particulars i comerços, en moments com la Merengada, durant la qual també es vetllarà per restringir l'ús d'ous o escuma d'afaitar en substitució de la merenga.
Diumenge de Comparses es reforçarà especialment el torn del matí per garantir la seguretat dels participants en les entrades a la plaça de la Vila i a la plaça de les Neus.
Servei de Punt Lila
Pel que fa a la prevenció d'agressions masclistes i LGTBI-fòbiques durant el Carnaval, hi haurà servei de Punt Lila en alguns dels actes com al ball de l'Arrivo, al ball de Mascarots, al Karmelassu, al ball del Comparser, al ball de la Comparsera, al ball del Vidalot i al ball de Cloenda.
"La nostra és una ciutat que volem que sigui una ciutat lliure de violències masclistes" afirma la regidora de Cultura i d'Igualtat, feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, i per això l'Ajuntament posa a disposició recursos com els punts lila, un telèfon de contacte i els agents cívics. "Hi ha un telèfon perquè qualsevol situació que es detecti, qualsevol persona que pateixi una situació, pot trucar amb aquest telèfon" diu la regidora, "i no només hi haurà aquests punts liles distribuïts en els diferents punts on genera activitat al carrer, sinó que també reforçarem amb els agents de convivència i civisme perquè puguin estar pel carrer detectant possibles situacions, puguin informar, puguin sensibilitzar".
El Punt Lila és un espai de referència de prevenció, informació i assessorament de les violències masclistes, racistes i LGTBI-fòbiques, on atén un equip de professionals expert, format per una psicòloga especialista en violències i una parella d'agents itinerants, que identifiquen en el context de la festa situacions susceptibles d'intervenir. És un espai on tothom sap que es pot adreçar en el cas d'haver viscut una agressió i necessiti informació, assessorament o simplement un espai on poder-ho explicar i posar en coneixement perquè s'activin els circuits necessaris d'intervenció. El servei funciona fins a les 3 de la matinada.
Es tracta d'un espai físic en un lloc visible, un lloc de pas per a les persones que estan a la festa. Disposa d'un espai per fer les tasques d'informació i sensibilització, i també amb un espai segur, més reservat per poder atendre les persones en el cas d'haver viscut una agressió.
L'equip del Punt Lila forma part del dispositiu de seguretat i es coordina amb l'equip de seguretat privada, policia local i personal de salut. Tot l'equip de professionals va equipats amb una armilla morada que els identifica com a personal de l'ajuntament.
El Punt Lila disposa d'un número de telèfon propi (601 55 59 80) perquè les i els participants de la festa puguin posar-s'hi en contacte en cas de necessitat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!