“Els altres”, tema central de la setena edició del VilaPensa entre l'11 i el 25 d'abril a Vilafranca. EIX
Míriam de Lamo |
Vilafranca del Penedès
02-04-2024 21:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
“Tots som algun altre en algun moment i, alhora, còmplices de la norma. Fer-nos-en conscients és el que pot revertir la incomprensió i la violència i permetre'ns conviure en la diferència”. Aquest és el punt de partida del VilaPensa, el festival del pensament del Penedès que enguany arriba a la seva setena edició amb un programa d'actes que inclou conferències, taules rodones, música, cinema, teatre i un sopar filosòfic entre els propers 11 i 25 d'abril a Vilafranca. Amb l'objectiu de promoure la difusió del pensament entre la ciutadania, el festival reunirà filosòfs, investigadors i professors en filosofia, així com escriptors, periodistes, músics, actors o professionals sanitaris que participaran en propostes molt variades que tindran lloc a diferents espais del municipi com el Vinseum, el Claustre de la Trinitat o el Teatre Cal Bolet, entre d'altres. El festival, presentat avui dimarts, està organitzat pel Vinseum, la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Vilafranca.
Una conferència sobre les fronteres obre la programació
La conferència “La frontera alegre, el contacte amb l'altre”, a càrrec dels periodistes Vicent Partal i Isabel Galí, obrirà el programa d'actes el dilluns 15 d'abril a les 19 h a l'auditori del Vinseum. L'endemà, els investigadors i professors de la Facultat de Filosofia de la UB Sergi Oms i Jose Díez impartiran la conferència “Biaxos cognitius amb què pensem”. Dimecres 17 d'abril serà el torn de la doctora en Filosofia Teresa Hoogeveen, les investigadores i professores de la Facultat de Filosofia de la UB Hypatia Pétriz i Lorena Fuster, amb la taula rodona “L'alteritat des del pensament i l'acció feministes”. El dijous 18 d'abril l'escriptor i professor de la Facultat de Filologia de la UB Raül Garrigasaït i l'actriu Clara Cols oferiran la conferència “Els altres premoderns”. Com la conferència inaugural, tots aquests actes tindran lloc a l'auditori del Vinseum a les 19h i seran retransmesos en directe per Penedès Televisió i en streaming per la seva web. Divendres 19 d'abril a les 19 h s'emetrà el col·loqui enregistrat prèviament “Virginia Woolf, entre la vida i l'art”, a càrrec de l'escriptora Clara Queraltó i la directora de la Biblioteca Jaume Vila i Pascual de Gelida.
“Orlando, mi biografia política” és la pel·lícula que es podrà veure el dissabte 20 d'abril a les 17h al Cinema Kubrick, que anirà seguida d'un fòrum que comptarà amb la presentació a càrrec del president del Cine Club Vilafranca, Jaume Felipe, i de l'escriptor i activista trans Ian Bermúdez. Les entrades costen 3 euros i cal reservar-les a www.cineclubvila.cat (els socis del cineclub i d'Amics del Vinseum tenen entrades gratuïtes). El mateix dissabte, a les 20:15 h al Claustre de la Trinitat tindrà lloc la xerrada “L'alteritat” i una sessió de música electrònica d'experiència. Els activistes de les arts electròniques La Niña Jacarandá, DJ Rosario i Al-v participaran en un debat que anirà seguit d'un concert a càrrec de l'artista multidisciplinari Mookie. El programa es clourà amb l'obra de teatre “Les bacants”, d'Eurípides, amb les actrius Màrcia Cisteró, Antònia Jaume i Marta Ossó, i amb la direcció a càrrec d'Albert Arribas, el diumenge 21 d'abril a les 19 h al Teatre Cal Bolet. Es tracta d'una coproducció del Vilapensa i La Casa dels Clàssics amb estrena en exclusiva per al festival. Les entrades són gratuïtes i poden reservar-se a entrades.vinseum.cat.
Recuperació del sopar filosòfic
El VilaPensa també ofereix una programació amb actes especials que inclou l'exposició “Petromasculinitats” que es pot visitar fins al 21 d'abril a la Sala dels Trinitaris, i un col·loqui vinculat amb l'exposició amb el títol “Imaginaris fòssils i petromasculinitat” amb la participació de l'escriptor Jaime Viandel i el doctor en filosofia i comissari de la mostra, Arnau Horta, el dijous 11 d'abril al Vinseum. La recuperació del Sopar filosòfic, a càrrec del catedràtic emèrit d'Ètica de la UB Norbert Bilbeny, el dimecres 17 d'abril al Cigró d'Or, l'obra de teatre “Voltaire/Rosseau. La disputa”, dirigida per Josep Maria Flotats i interpretada per PepPlanas, el divendres 19 d'abril a Cal Bolet, o els Premis de microrelats, dissabte 20 d'abril a les 17 h al Claustre de Sant Francesc són altres dels actes organitzats pel festival. Un altra de les propostes destacades és la Jornada de bioètica “Nos-altres cuidem-nos”, el divendres 19 d'abril a partir de les 9 h al Fòrum Berger-Balaguer, amb la presència de professionals de l'àmbit sanitari del territori.
“Accedir a la cultura per ser més bons ciutadans”
Josep Montserrat, director de la Càtedra Llorens i Barba, va destacar la “bona acollida” que ha tingut Vilafranca cap al festival VilaPensa, una iniciativa “que sempre ha volgut estar en una situació de risc” pel que fa als seus “continguts, temàtiques o convidats”, i que va referir-se al tema triat a enguany com a “molt provocador”. Marta Palacín s'incorpora enguany a la direcció del VilaPensa al costat de Jordi Sàbat, fundador del festival. “Volem fer difusió del pensament a la ciutadania. Accedir a la cultura ens fa ser més bons ciutadans”, ha assegurat Sàbat. L'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, vha agraït l'”aportació capdal” de Sàbat a l'hora de “posar en marxa” el VilaPensa, i va destacar la finestra que obre el festival a Vilafranca per tal de fer front a “reptes locals” que inclouen “realitats globals” com “les desigualtats o el canvi climàtic”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!