Vilanova i la Geltrú preserva la memòria històrica amb diversos actes els mesos de gener i febrer. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
20-01-2025 11:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Dimarts 21 al migdia es farà l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, que obre la programació de l'àmbit de memòria històrica a Vilanova i la Geltrú entre els mesos de gener i febrer.
L'acte, que se celebra a l'espai de repòs del cementiri municipal, consisteix en les ofrenes floral de les entitats i dels portaveus dels grups municipals, a més d'unes paraules de Salvador López, regidor de Memòria històrica, amb acompanyament musical de Jordi Paulí.
L'objectiu és homenatjar les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme, tot recordant que el 21 de gener de 1939 les tropes franquistes entraven a Vilanova i la Geltrú.
Aquest és el primer dels actes programats per l'Ajuntament, fruit d'una proposta de la Comissió de Memòria Històrica de Vilanova i la Geltrú, on hi participen grups municipals i entitats com l'Associació Buchenwald, l'Institut d'Estudis Penedesencs, o l'Arxiu Comarcal del Garraf.
L'altre acte central de la programació arribarà dissabte 25 de gener, amb la commemoració del Dia de l'Holocaust i de la Prevenció de crims contra la humanitat. Sota el lema “Per un futur millor”, es farà a la plaça de la Peixateria amb la participació d'Ajuntament, Associació Buchenwald, joves dels instituts de la ciutat, associacions i entitats.
El Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust se celebra en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. L'objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l'extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes), i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, a més d'opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà i altres.
El regidor de Memòria Històrica, Salvador López, destaca la importància de “treballar per la preservació de la nostra història i pel record dels fets que han marcat el nostre passat. Vilanova i la Geltrú és una ciutat conscient de la necessitat de continuar avançant en aquest àmbit i amb un important teixit associatiu implicat”. Per això “l'Ajuntament, amb la Comissió de Memòria Històrica i les entitats locals, treballa per l'organització i la difusió d'activitats al voltant d'aquest àmbit durant l'any”.
Divendres 31 de gener, a l'Auditori Eduard Toldrà, se celebrarà el tercer acte del cicle de dones “Quotidianament valentes”, que consistirà en un taula rodona al voltant de diverses dones emprenedores que han fet aportacions importants al teixit empresarial de la ciutat. Hi participaran Elisabet Valldosera, Anna Puig i Pepa Nolla, i moderarà la taula Judith Barbacil.
Actes fins al 12 de febrer
Dissabte 8 de febrer, a l'Arxiu Comarcal del Garraf, l' Institut d'Estudis Penedesencs presentarà el llibre “Els penedesencs als camps nazis”, a càrrec de Berta Llorens Dichós i Àngels Parés Corretger, coautores.
El llibre recull les biografies dels 117 penedesencs que hi van passar, incloent-hi les dels vilanovins deportats en una publicació promoguda per la Comissió de Memòria Històrica, elaborada per l'historiador local Xavier López, i publicada per l'Ajuntament
El mateix dissabte 8 de febrer, al Teatre Principal, es podrà veure l'obra de teatre “L'enterrador”, de Gerard Vázquez i Pepe Zapata. Una obra sobre memòria basada en les vivències d'herois anònims que, amb la seva determinació, van deixar testimoni d'humanitat i dignitat enmig de l'horror i la barbàrie de la Guerra Civil i la postguerra. Informació
I dimecres 12 de febrer, a la sala d'actes de Neàpolis, es presentarà el llibre “La història de les Comissions Obreres a Fisa i Mahle”, amb pròleg de l'alcalde Juan Luis Ruiz, amb una taula rodona amb Manel Claver, José Toledano i Meritxell Quesada, moderada per Narcís Pineda.
El llibre vol contribuir a la recuperació, al manteniment i a la perspectiva sindical per entendre com s'articulà posteriorment la identitat i el perfil social de la comarca del Garraf, i en concret de la història industrial de Vilanova i la Geltrú, que també impregnà la manera de fer sindicalisme al territori.
Rutes pels espais de memòria
Entre les activitats al voltant de la memòria històrica amb més bona acollida hi ha les rutes pels espais de la Guerra Civil a Vilanova i la Geltrú, que enguany es faran divendres 24 i dissabte 25 de gener, i divendres 31 de gener i dissabte 1 de febrer, a les 11 h des del Castell de la Geltrú.
Es tracta d'una activitat gratuïta que requereix fer la inscripció prèvia a arxiucomarcal@vilanova.cat
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!