Carnaval 2025

Xavier López: “És essencial entendre els arrels de la festa per decidir què volem mantenir i com la podem millorar"

L’exposició “Les comparses 1955-2025. De la barretina a la polsera, del guixot al caramel ecològic” estarà disponible del 7 al 26 de febrer al Centre d’Art Contemporani de La Sala

L’exposició “Les comparses 1955-2025. De la barretina a la polsera, del guixot al caramel ecològic” estarà disponible del 7 al 26 de febrer al Centre

L’exposició “Les comparses 1955-2025. De la barretina a la polsera, del guixot al caramel ecològic” estarà disponible del 7 al 26 de febrer al Centre

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Les comparses de Vilanova i la Geltrú són un dels actes més emblemàtics del carnaval de la ciutat, conegudes arreu de Catalunya actualment compten amb 20.000 participants, a més d’un gran nombre d’espectadors. Però no sempre ha estat així. Durant l'època fosca del franquisme el carnaval va ser prohibit i, amb ell, les comparses. No va ser fins al 1955 quan deu parelles del Foment Vilanoví van aconseguir el permís del règim per a recuperar-les, iniciant un procés de restitució del carnaval que s’ha convertit en el que coneixem en l’actualitat.

Per commemorar aquesta evolució, la Regidoria de Cultura i l’Associació Casa de la Festa han organitzat l’exposició de: “Les comparses 1955-2025. De la barretina a la polsera, del guixot al caramel ecològic” comissariada per l’historiador Xavier López i Soler. La mostra, situada a la sala oberta del Centre d’Art Contemporani La Sala, ofereix un recorregut, sota un sostre de llaçades de totes les entitats culturals, pels setanta anys d’història de les comparses, des de la seva reinstauració fins avui dia, i a través de textos i imatges inèdites de cada any. Un dels aspectes més destacats és la importància que es dona a la música com a element central d’aquesta festivitat i el paper fonamental de les competències musicals.

"És essencial entendre les arrels de la festa per decidir què volem mantenir i com la podem millorar", explica Xavier López. L’exposició revisa des dels primers escrits on es mencionen les “guerres de caramels” fins a les comparses més actuals, passant per la recuperació de les competències musicals i l’augment de participants i entitats.

El balanç d’aquesta evolució és positiu, segons López, ja que l’augment de la participació ciutadana i l’aparició d’entitats que en un principi no estaven dedicades al carnaval, però, que finalment s’hi han acabat dedicant exclusivament, ha consolidat el carnaval com a eix vertebrador de la cultura vilanovina.

El carnaval de Vilanova és Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya des del 2010, i per això, l’autor creu que fer pedagogia del carnaval és tan important.

Tot i que hi pot haver alguns factors negatius en aquests actes, hi ha moltes coses positives, admet López, i diu que aquesta exposició dona les eines perquè els espectadors puguin veure aquest balanç i hi facin la seva aportació per a millorar la festa. “La cultura ens fa parar en una societat globalitzada, ràpida i constant. El carnaval t’atura la vida i te'n fa començar una de nova”, ha dit l’autor.

La regidora de Patrimoni, Cultura i Escoles Municipals, Eva Bolaño, admet que aquesta exposició aporta emoció i records, ja que “els vilanovins estimem el nostre carnaval i qualsevol cosa que hi tingui a veure ens emociona” per això remarca la importància de visitar-la i veure què explica en Xavier López.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local