Vilafranca acollirà la primera Mostra Intercultural de Construccions Humanes (MICH) el 10 de maig. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
09-04-2025 09:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Vilafranca del Penedès serà l’escenari, el proper dissabte 10 de maig, de la primera Mostra Intercultural de Construccions Humanes (MICH), una iniciativa pionera que combina cultura, recerca i tradició popular. Organitzada pel Consell de Castells i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, la MICH vol donar a conèixer formes de construccions humanes tradicionals de diverses poblacions més enllà dels castells catalans.
La mostra es durà a terme cada dos anys i aquest 2025 comptarà amb la participació de tres grups folklòrics: el Grupo de Danzas Villa de Briones i els Danzadores de San Asensio (tots dos de La Rioja), i Duguna Iruñeko Dantzariak (Navarra). Tots ells incorporen en les seves danses tradicionals petites construccions humanes de tres pisos, conegudes com a “Danza del Castillo”.
Un esdeveniment amb mirada científica i festiva
La mostra s’estructurarà en dues parts. Al matí, a la Sala d’Actes de l’Escorxador, es durà a terme el vessant científic de la jornada, amb una ponència de Mikel Aranburu, reconegut folklorista basc, sobre els elements del Paloteado i la seva relació amb les construccions humanes a Euskal Herria.
Tot seguit, tindrà lloc una taula rodona amb Jordi Bertran, Eloi Miralles i el mateix Aranburu. Moderada pel periodista Toni Comas, permetrà reflexionar sobre l’evolució de les construccions humanes, des dels Balls de Valencians fins als castells i moixigangues actuals.
La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha destacat que la MICH “vol reforçar i difondre el fet casteller a Vilafranca més enllà de les diades, fent que es parli de castells tot l’any”.
Tarda festiva amb cercavila i exhibicions
A la tarda, a partir de les 17.30 h, la plaça de Jaume I serà el punt de partida d’una cercavila fins a la plaça de la Vila, amb la participació dels Falcons de Vilafranca i els tres grups convidats. A la plaça, les quatre formacions oferiran una exhibició de danses i figures, que culminarà amb la realització de la seva “Danza del Castillo”.
Després, els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca faran una actuació a l’antiga amb tres castells i un pilar, que es clourà amb un pilar de comiat conjunt amb els grups convidats, els Falcons i la Creu de la Moixiganga de Vilafranca. Aquesta posada en escena simbòlica unirà diferents tradicions de construccions humanes en una única coreografia.
La jornada es tancarà amb l’actuació de la Moixiganga de Vilafranca, que oferirà els seus quadres tradicionals de la Passió.
Revaloritzar el patrimoni i connectar cultures
La Mostra Intercultural de Construccions Humanes vol difondre i comparar les diferents formes d’evolució del Ball de Valencians, una pràctica estesa al llarg del segle XVII arreu del Principat i l’Estat. Algunes formes van derivar en moixigangues o muixerangues, altres en castells, i en una quarantena de poblacions encara es mantenen construccions humanes dins el folklore local.
Amb aquesta mostra, Vilafranca consolida el seu paper com a capital castellera i aposta per un model de cultura participatiu, obert i integrador, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS4 i ODS17), relacionats amb l’educació i la cooperació internacional.
Una cita inèdita que combinarà recerca, tradició i festa per celebrar les arrels compartides de les construccions humanes i el seu valor com a patrimoni viu.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!