Memòria històrica

Cubelles vol convertir el fortí de la Mota de Sant Pere en un centre d’interpretació de la Guerra Civil

Rosa Fonoll: 'volem fer un centre d’interpretació de memòria històrica per conscienciar infants i joves sobre tot el que va passar i fer-lo més visitable, juntament amb el búnquer i el jaciment ibèric'

Cubelles vol convertir el fortí de la Mota de Sant Pere en un centre d’interpretació de la Guerra Civil. Ajuntament de Cubelles

Cubelles vol convertir el fortí de la Mota de Sant Pere en un centre d’interpretació de la Guerra Civil. Ajuntament de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Cubelles ha iniciat els tràmits per transformar el fortí de la Mota de Sant Pere en un centre d’interpretació de la Guerra Civil, amb l’objectiu de preservar la memòria històrica i sensibilitzar les noves generacions sobre el passat del municipi.

Per fer-ho possible, el consistori ha demanat suport a la Diputació de Barcelona i a altres institucions com el Memorial Democràtic, amb la voluntat d’impulsar un projecte que posi en valor els espais patrimonials relacionats amb el conflicte bèl·lic.

L’alcaldessa Rosa Fonoll i la regidora de Patrimoni i Memòria Històrica, Renata Bedós, es van reunir recentment amb la diputada de Memòria Històrica de la Diputació, Lourdes Borrell, en una visita al búnquer de la platja i al fortí, acompanyades de l’arxivera municipal, Núria Jané.

Fonoll va destacar que “volem fer un centre d’interpretació de memòria històrica per conscienciar infants i joves sobre tot el que va passar i fer-lo més visitable, juntament amb el búnquer i el jaciment ibèric”.

Protegir el búnquer de l’erosió marina

Un altre dels objectius del consistori és traslladar el búnquer de la platja uns metres cap a l’interior per evitar el seu deteriorament per efecte del mar. La diputada Lourdes Borrell va assegurar que “és important redactar un projecte per veure si resulta viable retirar-lo”, i va valorar positivament la iniciativa: “considerem el niu de metralladores com un element prou rellevant com perquè pugui acollir un centre d’interpretació”.

Segons Borrell, “amb espais com els que té Cubelles és més fàcil explicar el nostre passat a l’alumnat de primària i secundària”.

Noves activitats i recreacions històriques

Cubelles ja va programar l’any passat visites guiades regulars al búnquer i una jornada de recreació històrica, activitats que van tenir una molt bona acollida. Enguany, gràcies al suport de la Diputació, es repetiran les visites i s’organitzarà una nova jornada de recreació al maig.

La regidora Renata Bedós ha destacat la importància de “posar en valor un patrimoni no sempre prou conegut, fins i tot entre la població cubellenca”, i ha reafirmat el compromís del municipi per recuperar i difondre la seva memòria històrica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local