Lola Vendetta fa el salt a les pantalles amb una novel·la interactiva que explora la seva etapa universitària. ACN
ACN/ Mar Martí |
Igualada
11-04-2025 08:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El personatge de Lola Vendetta s'estrena al món de les novel·les interactives per a mòbils gràcies a una col·laboració entre l'autora, Raquel Riba, i l'estudi igualadí Cubus Games. 'Lola Vendetta a la universitat de la vida' és un joc que aborda temes com el feminisme, la inseguretat i l'angoixa de la Lola en la seva etapa universitària. De fet, és una història inèdita d'aquest popular personatge de còmic. "Hem donat vida a la Lola. Li hem posat veu i moviment i hem volgut que els jugadors puguin decidir per ella i conèixer tot allò que l'envolta", destaca a l'ACN Quim Garreta, cofundador de Cubus Games. El joc és gratuït i els usuaris poden fer donatius, un 10% dels quals es destinaran a la recerca de càncer de mama de Vall d'Hebron.
Fa poc més de 10 anys que Raquel Riba Rossy (Igualada, 1990) va publicar a la xarxa social Facebook les històries de Lola Vendetta, una noia que fa servir una katana per acabar amb les injustícies masclistes. L'any 2017 va fer el salt a les llibreries amb el seu personatge Lola Vendetta i, des d'aleshores, ha publicat cinc llibres. Ara, aquest personatge s'estrena al món de les novel·les interactives i convida els jugadors a posar-se a la pell de la Lola i a prendre decisions sobre la seva vida. El projecte ha comptat amb una subvenció del Ministeri de Cultura.
Els encarregats de desenvolupar el projecte han estat l'equip de Cubus Games, en col·laboració directa amb l'autora Raquel Riba Rossy. El joc, una preqüela del primer llibre de Lola Vendetta, aborda temes com el feminisme, la inseguretat o l'angoixa de la Lola en l'etapa universitària. La història arrenca quan la Lola compleix els 18 anys i arriba l'hora de marxar del niu i començar la carrera de Belles Arts. Raquel Riba explica a l'ACN que es va decidir triar una etapa de la vida de la Lola Vendetta que encara no s'hagués abordat als llibres. "No volia que se solapés ni trepitgés en cap moment la història de la Lola", explica l'autora.
Per la seva banda, el responsable de narrativa de l'empresa igualadina, José Lomo, detalla que s'han endinsat en la història "d'una Lola que encara no havia descobert la lluita feminista i l'hem posat en un terreny on se sent molt insegura". "Fem un viatge amb ella per veure com, a través de l'art, fa el descobriment de la lluita feminista i arriba a ser qui és", afegeix. El joc fa algunes "picades d'ullet" als còmics que ja s'han publicat i, per exemple, hi apareixen dos personatges importants en la vida de Lola com són la Rosa i el Rafa. El joc permetrà, entre d'altres, descobrir com es coneixen.
Lomo ha explicat que els jugadors tindran "cert control" sobre les accions que duu a terme la Lola en aquesta novel·la interactiva, tot i que deixa clar que "més que canviar molt el rumb de la història, allò que podran fer és angoixar més o menys al personatge". "Cada cosa que es decideixi, fer pot carregar més o menys d'angoixa a la Lola, o bé alliberar-la", afegeix.
La veu dels personatges
Un dels aspectes que han valorat més les persones que ja han provat el joc, expliquen des de Cubus Games, és el fet d'haver posat veu als personatges. De fet, la mateixa Raquel Riba ha posat veu a la Lola, mentre que la locució dels altres personatges ha anat a càrrec de diferents actors i actrius professionals i d'altres amateurs. En aquest sentit, Riba ha explicat que ha volgut implicar-hi alguns amics o coneguts seus com ara el youtuber Dani Vega, que posa veu al personatge del Rafa, o la il·lustradora Flavita Banana, que posa veu a la mare de la Lola Vendetta.
També han volgut que un dels personatges que apareix al llibre, la Rosa, parli en el dialecte que tenen a la regió del Carib colombià. "Volia que la Rosa, l'amiga de la Lola, parlés amb aquest dialecte perquè tinc diverses amigues que són d'allà i tenen una manera de parlar molt característica", ha explicat Riba. De moment, les locucions estan disponibles en castellà i, pròximament, també en català. A més, els textos també s'han traduït a l'anglès.
Fidel a l'original
El joc ha volgut ser "molt fidel" a les il·lustracions originals de Raquel Riba i, per això, s'ha mantingut el blanc i negre en la majoria de les escenes, i s'ha fet servir el color vermell per aquells detalls més associats a elements d'emotivitat forta o violència. De fet, Riba ha estat l'encarregada de fer la majoria dels esbossos. "Han sigut hores i hores de dibuixar manetes, cossos, cares i posicions diferents", explica l'autora.
El responsable de la narrativa del projecte assegura que el fet que Lola Vendetta sigui un personatge molt conegut amb milers de seguidors arreu del món ha estat una pressió afegida per a ells. "Ha estat una pressió que crec que hem sabut transformar en una oportunitat. És important que un joc amb finalitat social arribi a molta gent i llanci missatges relacionats amb la salut mental i física, o la inseguretat", explica Lomo.
Un 10% de les aportacions es destinen a la lluita contra el càncer de mama
El joc es pot descarregar de forma gratuïta i ofereix la possibilitat que els usuaris facin donatius. Un 10% de les aportacions es destinaran a la recerca contra el càncer de mama a través del VHIR (Vall d'Hebron Institut de Recerca). Des de Cubus Games no tanquen la porta a seguir col·laborant més endavant amb la Raquel Riba, ja que, segons explica Lomo, "ens han quedat tres històries més al calaix que podem explorar".
Per la seva banda, Raquel Riba ha valorat molt positivament el projecte i ha dit que ha estat molt interessant per a ella treballar en equip. "Estic acostumada a treballar sola, em passo moltes hores dins de la meva bombolla i, per tant, ha estat un aprenentatge molt important, que és possible que en un futur es tradueixi en noves coses", ha assegurat Riba.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!