VD |
26-07-2010 22:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un grup de persones amb malalties mentals, com l'esquizofrènia o els transtorns de personalitat, estan acabant de realitzar un curtmetratge. Es tracta dels membres de l'Espai Barataria, que participen en el Taller de Cinema que té lloc a l'Espai de la Tecnologia i les Idees Neàpolis de Vilanova i la Geltrú. La iniciativa ha sorgit del Servei de Rehabilitació Comunitària del Garraf (Parc Sanitari Sant Joan de Déu) i compta amb el suport de l'organisme municipal per a la promoció de les noves tecnologies Neàpolis, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona.
Cada dilluns al matí des del mes d'abril, l'equip ha treballat amb el professor del taller, Jaume Fargas, i la piscòloga i tutora del grup, Maica Giménez. Les primeres sessions es van dedicar a la creació del guió, mentre que després es va procedir al rodatge i actualment s'està fent el muntatge. Totes les parts del film les han desenvolupat íntegrament els alumnes, inclosa la interpretació.
El director del taller, Jaume Fargas ha explicat que en aquest cas també s'ha seguit el procediment habitual fent una pluja d'idees per escriure el guió i posteriorment el rodatge de les seqüències, amb els alumnes actuant davant i darrera la càmera. El grup ha treballat cada dilluns de les 10 a les 12 h, amb l'objectiu de finalitzar el muntatge per poder-ne fer l'estrena al setembre. Jaume Fargas ha destacat el fet que el curtmetratge que du per títol 'Temporeros' "no té una narració molt clàssica si no que està fet amb parts una mica poètiques i això no acostuma a ser habitual en els cursos que ha realitzat anteriorment on el plantejament acaba sent d'introducció, nus i desenllaç".
Per la seva banda, la psicòloga del grup i tutora de l'Espai Barataria, Maica Giménez ha expressat la seva satisfacció i la de l'equip de professionals que tracten amb els membres del grup per la feina realitzada, l'experiència viscuda i el resultat que ja es perfila. En aquest sentit, Maica Giménez creu que "el taller serveix moltíssim ja que l'estigma que duen a sobre les persones amb malaltia mental és molt greu". La tutora de l'Espai Barataria afirma que és important per al col·lectiu veure que a través del taller poden treballar per la seva normalització ja que s'estableix un feed-back amb la societat entre les persones que pateixen la malaltia i les que no.
El curtmetratge tracta sobre la noció del temps, la manera que té cada individu de viure el seu temps. El concepte del temps, tan vinculat amb la vida que es porta en el món occidental, té connotacions diferents per a cadascú i molt especialment per les persones que han realitzat el curt. Una d'aquestes persones, Toni Lupión, ha explicat la seva experiència en la realització del taller i ha destacat sobretot "el bon ambient de treball dins el grup i la interpretació dels personatges davant la càmera". Lupión ha assegurat haver-se sentit molt tranquil mentre s'ha desenvolupat el projecte.
El resultat de la feina feta en el taller es podrà veure en una presentació al Bosc Cinema Municipal el 30 de setembre. Joan Carles Lluch, director-gerent de Neàpolis i responsable del Bosc Cinema Municipal ha explicat que l'estrena del curt al Bosc va ser un dels acords a què es va arribar quan van projectar la realització del taller. Lluch ha afirmat que "ha estat un repte però que han comptat amb el suport tant de l'Ajuntament de VNG com de la Diputació de Barcelona per dur-lo a terme". Joan Carles Lluch s'ha mostrat obert a continuar desenvolupant projectes amb aquest grup de persones ja que és una experiència que enriqueix la vesant més pública que vol oferir Neàpolis a la ciutat.
Els membres del col·lectiu Barataria també realitzen setmanalment des de 2005 el programa Ràdio Nikosia, a l'emissora municipal Canal Blau FM. Hi tracten temes d'actualitat i cultura, amb entrevistes, reportatges i música. Amb la participació en el Taller de Cinema el grup s'ha introduït en un altre camp de la comunicació i la creació cultural.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!