Festival Cinema Sitges. Els efectes especials de Pablo Helman i el retorn de Jim Mickle han centrat avui el Festival de Sitges
Redacció |
Sitges
06-10-2014 23:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Jim Mickle torna a Sitges amb l'esperada Cold in July, ambientada al Texas dels anys 80; Ana Lily Amirpour reinventa el mite del vampir amb A Girl Walks Home Alone at Night, i la reconeguda autora de còmics, Marjane Satrapi, presenta la seva tercera pel·lícula, The Voices, en un dia marcat per la celebració dels deu anys del Jurat Carnet Jove i la masterclass del gurú dels efectes especials, Pablo Helman.
La generació Sitges ha trepitjat avui amb força el Festival representada en la figura de Jim Mickle i la seva Cold in July. El realitzador nord-americà, que va impactar a l’edició de Sitges 2010 amb Stake Land i el 2013 amb We are what we are (2013), ha presentat aquesta tarda a l’Auditori el seu nou treball. A Cold in July, l'espectador viatja al Texas profund dels anys 80 a través d'una càmera que registra colors saturats, per viure la trama de violència i corrupció que haurà d'enfrontar Richard, un pare de família que, fet un manat de nervis, no dubta en disparar un home que irromp a casa seva en plena nit.
Avui també ha estat el dia d’A Girl Walks Home Alone at Night, d'Ana Lily Amirpour, que transcorre en una indeterminada ciutat iraniana de mala mort. Es tracta d’una pel·lícula en monocrome rodada en llengua farsi que va triomfar a Cannes. Produïda per Elijah Wood, la cinta reflexteix cinta una interessant reinterpretació del mite del vampir a partir d'una història d'amor entre dos éssers solitaris, un dels quals amb moltes ganes de sang.
La iraniana Marjane Satrapi, reconeguda autora de còmics sobretot gràcies a la seva obra Persépolis, ha presentat avui la seva tercera pel·lícula: The Voices, una comèdia negra on Ryan Reynolds intenta ocultar un cadàver, que va obtenir una bona acollida a Sundance. Amb The Voices, l'espectador descobreix un microcosmos on l'ordinari és converteix en extraordinari i en la qual Satrapi demostra mantenir el seu poder suggestiu i creatiu.
Un dels moment de la jornada que ha generat més expectació ha estat la masterclass de Pablo Helman, supervisor dels efectes visuals d'Industrial & Magic i mà dreta d’Steven Spielberg i George Lucas. Helman, que està considerat com un dels millors del món en la seva especialitat, ha treballat en produccions com Salvar al soldado Ryan, El mundo perdido, La guerra de los mundos, Indiana Jones y el reino de la calavera de cristal o El ataque de los clones. L’especialista argentí ha ofert una sessió plena d'exemples tècnics per tal de captar digitalment l'actuació dels actors o les expressions facials a partir de la pel·lícula Las Tortugas Ninja. "Et planteges la qüestió de què és el que ens fa humans, quins són els canvis subtils que un rostre fa quan passa de ser sarcàstic a estar pensatiu, per exemple" ha explicat. Helman ha assegurat que "el digital mai reemplaçarà els actors perquè "sempre necessitarem una actuació, que haurà de venir d'algun ésser humà".
Per altra banda, l'exposició de Taller de Còmic d'Il·lustraciència ha celebrat avui la seva inauguració a la Llibreria La Malvasia de Sitges. La mostra recull les il·lustracions sobre ciència-ficció que alumnes dels tallers d'iI·lustraSciFi van fer el passat setembre recreant el món fantàstic dels somnis. També s’ha presentat l'obra gràfica dels formadors del taller Jordi Pastor i Damián Campanario, Khalid: Crònica d'una realitat.
La resta de mostres que ofereix el Festival han estat molt concorregudes durant aquets primers dies de certamen. Els fans de REC han pogut passar per la Casa Bacardí i visitar REC: Una saga indomable, l'exposició que repassa la saga i la trajectòria del seu director,l Jaume Balgueró. Bacardí i Filmax són els responsables d'oferir un exhaustiu recorregut visual, auditiu i tàctil a una de les sagues més famoses del gènere a través de fotografies, dibuixos, esbossos, vestuari, atrezzo i imatges inèdites, a més d’una peça audiovisual realitzada pel mateix Balagueró, que repassa la “quatrilogia” REC.
El Saló Blau del Palau de Maricel presenta dues exposicions. Per una banda, Ferro: una exposició visual sobre Tetsuo, un recull de serigrafies en tinta negra que ha comissariat la discogràfica Bestiarie i que aplega il·lustracions dels artistes Liqen, Alonso Urbanos, Nando Vázquez o Miguel Sueiro, en homenatge a Tetsuo, film dirigit per Shinya Tsukamoto i considerat com a fundacional del moviment cinematogràfic ciberpunk. I per altra banda, Fantàstic & Terror, on l'il·lustrador Carles Ganyarul (Ganya) presenta la seva col·lecció de dibuixos basada en escenes de pel·lícules del gènere fantàstic i de terror que han deixat una empremta en la memòria cinèfila. Les il·lustracions reviuen clàssics del cinema com Nosferatu (1922) o La novia de Frankenstein (1935) i títols més actuals com Alien vs Predator (2004), King Kong (2005) o Matrix Reloaded (2003), entre d’altres.
La Fundació Stämpfli exhibeix l'exposició Power Pixels 2014, que presenta una selecció d'obres del reconegut Miguel Chevalier, artista referent de l'art digital. La recopilació exhibeix les darreres recerques artístiques de Chevalier, mitjançant diverses instal·lacions de realitat virtual i una sèrie d'obres fixes.
Als diferents espais de l'Auditori s'hi pot veure també un mostra de cartells de pel·lícules de la mítica Cannon Films. El mateix recinte també mostra un recull de peces originals de prestigioses produccions de la distribuïdora PROPside.com, així com el projecte Cinergía de Gas Natural Fenosa, una original iniciativa per apropar l’eficiència energètica al gran públic a través del setè art i que projecta 1:58, el curtmetratge de Rodrigo Cortés que es va presentar a Sitges divendres passat.
SD Toys, l'empresa dedicada a la producció de marxandatge i figures de col·lecció, també exhibeix una mostra de peces i personatges de sèries de gènere fantàstic com Game of Thrones, The Big Bang Theory i els seus nous productes d’Star Wars.
Pel que fa a celebracions, l'Edifici Miramar acull avui un acte de reconeixement amb motiu del desè aniversari de la creació del Jurat Carnet Jove de Sitges. Aquest Jurat, en el qual hi participen cada any cinc nois i noies titulars del Carnet Jove, permet que els joves interessats en la crítica cinematogràfica s’integrin en un jurat oficial i es projectin professionalment. A l’acte de commemoració hi assisteixen joves que han format part del Jurat al llarg d’aquests deu anys, cinc dels quals recordaran la seva experiència i explicaran els avantatges i l’impuls professional que els ha donat el fet de formar-ne part. També hi tindran presència el subdirector del Festival, Mike Hostench, el director general de Joventut, Toni Reig, l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, el director del Festival, Àngel Sala, i altres personalitats del món cinematogràfic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!