Arxiu del Bisbat de Barcelona

Cunit descobreix nous episodis històrics

S'ha localitzat un diari amb les vivències personals del vicari de l'església de Cunit durant l'esclat de la Guerra Civil

S'ha localitzat un diari amb les vivències personals del vicari de l'església de Cunit durant l'esclat de la Guerra Civil. EIX

S'ha localitzat un diari amb les vivències personals del vicari de l'església de Cunit durant l'esclat de la Guerra Civil. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Regidoria de Turisme i Patrimoni continua intentant desgranant la història de Cunit, ja sigui donant suport a iniciatives com les que porta a terme el grup d'Estudis cunitencs Delmacio de Conito, o ja sigui amb iniciatives pròpies com les visites regulars a Arxius familiars o als històrics, en els quals s'està localitzant nombrosa informació del passat de Cunit.

Precisament, tota la informació que es va trobant, des de la regidoria de Turisme i Patrimoni es considera que té un valor històric de vital importància i, per aquest motiu, es prioritza la seva difusió amb l'objectiu que la ciutadania de Cunit prengui consciència episodi a episodi de la vida passada i dels episodis que han marcat el tarannà de Cunit com a poble.

Jaume Casañas, regidor de Turisme i Patrimoni, explica que "amb aquestes troballes anem coneixent i entenent com ha estat la vida de famílies, dels nostres avantpassats i com, com és aquest cas, esdeveniments de grans magnituds com va ser la Guerra Civil, van incidir de manera directa en el dia a dia del vicari que en aquell moment tenia l'església de Cunit". Casañas afegeix que "Els testimonis directes són els que ens permeten anys més tard conèixer ben bé de primera mà una realitat que és llunyana, però que forma part de la nostra història de poble".

Casañas es refereix al diri de qui fos en aquell moment vicari de Cunit, Francesc Roig Romagosa, qui explica com, el dia 22 de juliol de 1936 va fugir de l'església avisat pel jove masover de la Masia Sant Antoni que l'església de Cubelles havia estat cremada. Comença una dramàtica aventura segons relata que el porta a amagar-se al bosc i a refugiar-se a la Masia Puig de Tiula on l'acullen per menjar i per a dormir. El sacerdot explica com coneix la notícia que l'església havia estat calada foc. El diari continua amb el viatge a Barcelona, i amb diferents vivències posteriors.

Jaume Casañas afirma que "aquesta troballa és una nova peça molt important en el gran relat de la nostra història local. Informacions com aquesta ens van descobrint incògnites i interrogants i, mica en mica, el que volem és completar el volum històric del nostre municipi".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local