El mestre de capella del monestir de Sant Joan de les Abadesses, Eudald Jordà, i el músic alemany Pierre Noack el 23 de desembre . ACN
ACN/ Lourdes Casademont |
El Vendrell
24-12-2015 14:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Missa del Gall d'aquesta nit serà especialment emotiva a l'església del Monestir de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). Serà l'estrena d'un cor molt especial, format per una vintena de veus del poble de totes les edats i nivells, que interpretarà la versió que Pau Casals va fer d''El Cant dels Ocells'. L'ànima d'aquest projecte és Pierre Noack, un prestigiós músic alemany que viu al municipi des de fa dos anys i que ha fet els arranjaments per a l'ocasió. Aquest violoncel·lista té un vincle personal amb el mestre del Vendrell. Els seus avis van conèixer Pau Casals durant l'exili a França i posteriorment el seu pare va ser alumne seu. Recorda que quan va entrar per primer cop a l'església del monestir va quedar impressionat per la "calidesa" i l'acústica d'aquest espai i va ser llavors quan va decidir emprendre aquest projecte.
No és la primera vegada que a l'església del Monestir de Sant Joan de les Abadesses s'escolta 'El Cant dels Ocells' durant la Missa del Gall. Aquesta nit, però, s'interpretarà d'una forma completament diferent i amb les veus d'una vintena de persones del poble d'edats que van des dels 10 fins als més de 80 anys. Alguns tenen coneixements musicals però d'altres només una bona oïda. I aquest és el repte que ha volgut assumir Pierre Noack, un prestigiós músic alemany que fa dos anys va venir a viure a aquest municipi per motius personals. La seva dona és mestra de francès a l'institut del poble.
El cor que ha ideat Pierre Noack està format per tres grups: un cor de nens, un cor principal i un cor de solistes. Aquest últim és el nivell més difícil. D'aquesta manera, les veus s'aniran entrellaçant i no s'escoltarà una sola veu. El treball ha estat intens i molt metòdic. De fet, només fa tres setmanes que han començat a assajar per desig exprés de Noack, que volia concentrar-ho en el temps. La idea essencial, segons explica el músic, és que tothom vegi que pot ser una part important d'aquest cor i on l'edifici on ressonaran les veus pren un especial protagonisme.
"El que he fet ha estat adaptar la música a la sala on s'escoltarà", assenyala Noack, que també s'ha inspirat en les partitures de la música sacra medieval. Només així, diu, es pot aconseguir que la peça llueixi amb "tots els colors" de la veu. Els seus murs gruixuts i antics fan una reverberació d'uns 8 segons, és a dir, que el so s'allarga durant tot aquest temps. El músic alemany recorda que va quedar impressionat per la "calidesa" que transmet la sala de l'església. Després de moltes proves, va decidir que era un lloc idoni per emprendre un projecte com aquest. A nivell tècnic ha comptat amb l'assessorament de Jaume Soler, un noi de Sant Joan de les Abadesses que resideix a Nova York. Treballa en una empresa de disseny d'acústica.
El vincle amb Pau Casals
Pierre Noack és un músic i compositor amb més de dotze anys a l'Orquestra de la Ràdio de Berlín i l'Orquestra Filharmònica de Berlín participant en gires internacionals. Toca el violoncel i també la viola de gamba. Aquest últim instrument en el grup de música antiga del seu pare. Ve d'una família de músics pedagogs i, com ell mateix diu, prové d'una cultura on la gent canta sempre a les trobades que fa amb amics i famílies.
La figura del mestre del Vendrell ha estat molt present a la vida d'aquest músic. Els seus avis van haver de fugir del nazisme l'any 1936 i van refugiar-se a Prada, a la Catalunya del Nord, on van conèixer i fer amistat amb Pau Casals, amb qui compartien l'amor per la música. Uns anys més tard, el pare de Pierre Noack seria alumne del mateix Casals durant dos anys.
Els avis de Noack li van explicar que el Nadal de l'any 1941 Pau Casals va començar a recordar una melodia que li cantaven de petit per aquestes festes. La va interpretar amb un ritme molt més pausat i lent i així va ser com va néixer la versió d''El Cant dels Ocells' que va transmetre arreu del món com a un himne per la pau.
L'any passat, Pierre Noack es va oferir per interpretar-lo amb el seu violoncel i aquest Nadal ho farà com a mestre d'un cor amb qui espera poder interpretar moltes altres peces en un futur. Per dur a terme aquesta feina, ha comptat amb l'ajut d'Eudald Jordà, el mestre de capella d'aquesta església, que explica que la gent de la coral està entusiasmada amb el projecte. "Abans cantaven només amb una sola veu i ara han vist com queda amb els tres cors i estan encants", diu Jordà.
Pierre Noack ja havia treballat amb un cor semiprofessional a la Catalunya del Nord. Fa quinze anys va crear un festival d'òpera popular amb un amic holandès. Va quedar meravellat de com el cor que s'havia preparat durant un any va pujar de nivell i "elevar-se" de forma espectacular en el moment en què va entrar en contacte amb els solistes professionals. Aquella fórmula el va fascinar i ara ha volgut repetir-la ara amb un altre format a Sant Joan de les Abadesses.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!