Troben l'esquelet d'un infant de fa més de 2.700 anys al jaciment de la Font de la Canya. Font de la Canya
Redacció |
Avinyonet del Penedès
26-04-2016 18:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un grup de joves del programa de garantia juvenil impulsat pel servei d'ocupació de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu, i implementat per les cooperatives d'inserció Insercoop i Actua, ha descobert l'esquelet complert d'un infant d'aproximadament 10 anys al jaciment ibèric de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès.
El cadàver preibèric, de més de 2.700 anys, s'ha trobat dins d'una sitja preibèrica, un dipòsit d'emmagatzematge de cereals propi de l'època, que ha estat reutilitzada com un tomba. La troballa és rellevant ja que aquest tipus de jaciment arqueològics no acostumen a contenir despulles humanes. Tal i com explica el director de la Font de la Canya, l'arqueòleg Daniel López, la troballa de l'esquelet d'un infant és «sorprenent» perquè en la fase posterior d'època ibèrica «els difunts s'incineraven i per tant no disposem de les restes òssies».
L'esquelet de l'infant ibèric s'ha trobat en posició horitzontal i recobert amb tovots, uns maons de l'època fets de fang i palla. Aquestes característiques donen indicis de l'existència del possibles rituals d'enterrament practicats. En els propers dies els arqueòlegs procediran a extraure l'esquelet, i podran corroborar si sota els tovots s'hi troben restes d'aixovar, les ofrenes materials pròpies dels enterraments que aportarien més informació sobre l'individu i el seu estatus social.
Les restes arqueològiques les han trobades un grup de 16 joves, de 16 a 29 anys, que participen en un programa formatiu a Avinyonet del Penedès que promou l'ocupació en nous perfils professionals en el territori, com són l'enoturisme. El mòdul formatiu promou també la formació mutlidisciplinar dels joves, com és la introducció a l'arqueologia i al món de la vinya i el vi.
El programa formatiu està implementat per dues cooperatives, Insercoop, coooperativa d'inserció laboral, i Actua, cooperativa d'iniciativa social orientada a la promoció social de les persones. Les dues cooperatives han tirat endavant el projecte en col·laboració amb el jaciment Font de la Canya, l'escola El Sol i l'escola d'Enoturisme de Vilafranca del Penedès. Els joves que participen en el programa continuaran la seva tasca amb tres mòduls més, dedicats al lleure, a l'enoturisme i a l'economia social.
El jaciment protohistòric de la Font de la Canya és un jaciment emblemàtic de recerca arqueològica del Penedès i de tot Catalunya. Amb una seqüència de més de 17 anys de campanyes d'excavacions, el jaciment continuarà la seva tasca regular de recerca arqueològica durant el proper mes de maig. La recerca arqueològica al jaciment de la Font de la Canya és possible gràcies a la participació del Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), l'Ajuntament d'Avinyonet del Penedès i la Diputació de Barcelona (DIBA).
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!