Arqueologia

Un estudi posa al descobert un corral de fa 2.600 anys al jaciment Font de la Canya, a l'Alt Penedès

Es detecten nombroses mossegades de porcs i herbívors en unes restes d'ossos trobades el 2013

Detall de restes d'ossos trobades a Font de la Canya, amb les quals s'ha conclòs que el recinte va tenir un espai destinat a corral. Sergi Jiménez-Arq

Detall de restes d'ossos trobades a Font de la Canya, amb les quals s'ha conclòs que el recinte va tenir un espai destinat a corral. Sergi Jiménez-Arq

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un estudi ha revelat que el jaciment Font de la Canya d'Avinyonet del Penedès tenia un espai utilitzat per guardar animals durant el segle VI aC. La troballa, recollida en un article publicat a la revista internacional 'Archaeological and Anthropological Science' és rellevant perquè els corrals són espais complexos d'identificar en arqueologia, segons destaca l'autor, Sergi Jiménez. La investigació va arrencar el 2013, quan van aparèixer nombroses restes òssies d'animals, sense connexió entre si. Amb el posterior anàlisi, s'han identificat diverses mossegades de porcs, ovelles, cabres i bous. Això, junt amb la troballa d'una mandíbula de bou amb una patologia produïda per haver mossegat ossos, certifica l'ús de l'espai com a corral.

Aquest estudi amplia el coneixement que es tenia fins ara de Font de la Canya, on se situa l'origen de la vinya i s'han identificat més de 400 sitges destinades a l'emmagatzematge de cereals. Amb l'anàlisi dels ossos trobats fa set anys, es conclou que l'espai no era només un centre agrícola sinó que també hi havia activitat ramadera.

L'equip d'Arqueovitis, responsable de les excavacions, avança que el proper setembre iniciaran una nova campanya per explorar la zona residencial més antiga del jaciment, la que correspon a la fase de la primera edat del ferro (segle VII aC). Allà s'hi situen les cases on vivien els primers viticultors de l’antic Penedès. També durant el mes de setembre es restaurarà i adequarà per a les visites el celler-magatzem soterrat del segle III aC, excavat durant els darrers anys.

El projecte de recerca a la Font de la Canya té el suport de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès, la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i entitats i cellers com la DO Penedès i Cellers Torres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local