L’orquestra Da Camera Ensemble reviu el llegat musical de Pau Casals al 36è FIMPC. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
El Vendrell
02-08-2016 21:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El llegat musical de Pau Casals ha sonat de nou aquest dimarts al vespre al Vendrell gràcies a l’Orquestra Da Camera Ensemble. La formació, integrada per dues violoncel•listes, quatre violins i dues violes, ha traslladat el públic de l’Auditori vendrellenc en el temps, recuperant dues de les obres que el mestre Casals havia interpretant en diverses ocasions i les quals han creat escola al llarg dels anys. Amb el Sextet de cordes nº2 del compositor alemany J. Brahms i el Quintet de cordes amb dos violoncels de F. Shubert, la formació Da Camera Ensemble ha emmudit els assistents al concert, que han omplert la meitat de l’aforament. La formació ha escollit aquest repertori assegurant que es tracta de dues obres “molt importants i emocionants” en la trajectòria de Pau Casals.
Da Camera Ensemble ha actuat al Festival Internacional de Música Pau Casals reunint membres dels quartets Casals, Dalia i Quiroga, així com músics joves catalans que habitualment col•laboren amb orquestres internacionals. Amb el concert han volgut rememorar “l’herència” del mestre vendrellenc amb dues peces triades especialment per a l’ocasió, per la transcendència que van tenir en la història de Casals.
Es tracta d’obres que Pau Casals va interpretar diverses vegades en festivals internacionals, participant en quartets de primer nivell. Alhora, tenien un especial valor sentimental per a ell. De fet, Brahms va ser un dels seus músics “preferits”, tant en la seva faceta de violoncel•lista com també en la vessant de director d’orquestra, segons ha apuntat el musicòleg David Puertas.
Jonathan Brown, violista de Da Camera Ensemble i del Quartet Casals, ha destacat a l’ACN que Casals “tocava de manera molt generosa, honesta i senzilla, però també intel•ligent”. Ha assegurat que aquests valors són els que el van dur a “crear escola”, sobretot durant la primera meitat del segle XX.
A través del concert interpretat aquest vespre, Jonathan Brown ha subratllat que l’orquestra ha procurat “traduir” els valors de Casals a una interpretació actualitzada. “Vivim una altra època amb uns altres criteris, però els valors en si segueixen sent molt importants per a nosaltres”, ha afegit.
Àmplia programació fins a finals d’agost
Amb el concert de l’orquestra Da Camera Ensemble, el 36è Festival Internacional de Música Pau Casals tot just està enfilant la primera etapa de la programació, que va arrencar el passat 16 de juliol. El Festival té encara per davant més de deu concerts, entre els quals despunta el que oferirà demà dimecres el violoncel•lista Jean-Guihen Queyras.
De cara a la recta final, el proper 18 d’agost també passarà pel FIMPC Michal Kanka, que actuarà amb Miguel Borgues Coelho al piano, mentre que la programació culminarà el dia 27, amb l’Orquestra Camerata XXI. Els organitzadors del Festival ja van avançar el passat mes de juny que aquesta seria l’última edició del FIMPC amb el format habitual, ja que de cara al 2017 està previst un canvi d’estructura amb una programació més condensada en menys dies.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!