Terele Pávez. EIX
Redacció |
Sitges
01-09-2016 13:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
"Brigadoon és també el nom amb què vam batejar un nounat molt particular, a qui desitgem llarga vida. Un complex en els jardins del Retiro, amb sales de vídeo, llibreria, bar, exposicions, etc." Així es descrivia en el catàleg del Festival de Sitges de 1986 la nova secció que s'inaugurava aquell any a càrrec de José Antonio Atanes. A Sitges 2016, Brigadoon (en referència a l'extraordinària pel·lícula de Vincente Minnelli de 1954, que podrà, a més, recordar-se i veure’s aquest any dins de la programació) celebra el seu 30 aniversari. Una sala interior amb entrada gratuïta ubicada al recinte de l'Escorxador on es pot gaudir d'una programació fantàstica alternativa. Un espai que ha anat creixent al llarg dels anys i pel qual han passat noms tan importants per al Festival com el mateix Àngel Sala, Hernán Migoya, Juanma Pastor o Diego López, aquest últim responsable del Brigadoon des de l'any 2010.
L'actriu Terele Pávez, nascuda a Bilbao el 1939, rebrà aquest any el Premi Nosferatu de la secció Brigadoon del Festival de Sitges, on es projectaran alguns títols de la seva filmografia, com 99.9 d'Agustí Villaronga. Actriu de tradició familiar, amb prop de cent títols en la seva filmografia entre els seus papers en TV i cinema, va aconseguir el seu primer paper en la pel·lícula Novio a la vista (1954) de Luis García Berlanga, gràcies a la mediació de Jesús Franco, amic de la família. Terele Pávez va participar en títols tan importants per al cinema espanyol com Los santos inocentes (Mario Camus, 1984) o El aire de un crimen (Antonio Isasi-Isasmendi, 1988); l'aficionat al fantàstic la recordarà per la seva vinculació amb el director Álex de l' Església en cintes com El día de la bestia (1995), La comunidad (2000), 800 balas (2002) o Balada triste de trompeta (2010), culminant el 2013 amb la seva extraordinària actuació a Las brujas de Zugarramurdi.
A Brigadoon també es retrà homenatge al realitzador, novel·lista, documentalista i publicista italià Corrado Farina, mort el passat mes de juliol, director de dos films de culte dins del cinema de gènere provinent d'Itàlia dels anys 70. Baba Yaga (1973), la segona pel·lícula de Farina basada en una de les més populars sèries de còmic adult italià (Valentina), podrà gaudir-se a Brigadoon. I, com no podia ser d’altra manera, el Festival de Sitges no s’oblida de l'actriu catalana Emma Cohen, desapareguda també aquest mes de juliol. Nascuda a Barcelona el 1946, a Brigadoon es podran veure dues de les seves pel·lícules més aclamades: Al otro lado del espejo (Jesús Franco, 1973) i ¡Bruja más que bruja! (Fernando Fernán Gómez, 1977). Aquests dos tributs s'uneixen al ja anunciat el passat mes de juliol en roda de premsa: l'homenatge al realitzador Joan Bosch, que va morir el passat mes de novembre, amb la projecció dels seus films A sangre fría o La muerte llama a las diez.
Entre les estrenes que enguany presenta la programació de Brigadoon, destaca Ibiza Undead del director britànic Andy Edwards, en el que un grup d'estiuejants a l'illa d'Eivissa es trobaran amb uns amfitrions d'allò més ‘interessants’: zombis. Humor i gore estan assegurats. També ressalta una altra estrena: la nova pel·lícula del director italià Luigi Cozzi (Premi Nosferatu 2012) que estarà a Sitges per presentar Blood on Méliès'Moon, un thriller de ciència ficció que compta amb la presència de Dario Argento i Lamberto Bava interpretant-se a ells mateixos. Al costat de la pel·lícula es podrà veure el documental FantastiCozzi, dirigit per Felipe M. Guerra i centrat en la figura del realitzador. Seguint amb el gènere documental, dos són els títols que també es podran veure en Brigadoon: el documental SPUTNIK!, dirigit per Asier Abio, que analitza, a través de directors i festivals, la situació del cinema fantàstic independent i de baix pressupost realitzat a Catalunya, i The Unauthorized Hagiography of Vincent Price, documental dirigit per Michael Lane, una biografia no autoritzada de la icona del cinema de gènere, Vincent Price, un curiós migmetratge narrat amb la pròpia veu i els personatges de l'anomenat Maestro de lo Macabro. Tres documentals més a sumar als ja avançats pel Festival: Joe D'Amato Totally Uncut: the Horror Experience, dirigit per Manlio Gomarasca i Davide Pulici; el documental Me Me Lai Bites Back: Resurrection of the Cannibal Queen, dirigit per Naomi Holwill, i Satan’s Blood. Memòries d'Escalofrío, de Luis Esquinas, centrat en la pel·lícula Escalofrío (Carlos Puerto, 1978).
A més dels llargmetratges de ficció ja desvelats de la programació del Brigadoon d'aquest any com són Peelers, de Seve Schelenz, o Therapy, found footage dirigit per Nathan Ambrosioni, una altra estrena en aquest espai serà el film català de ficció i morts vivents, Infección Zombi, opera prima del director Jacint Espuny produïda per Kutrefacto Films: una història post-apocalíptica de zombis amb acció i gore fins atipar.
Per acabar, com ja és habitual, la tradicional Sitges Zombie Walk tindrà lloc el primer dissabte del Festival, que serà el 8 d'octubre i que tornarà a omplir la ciutat de zombis arribats d'arreu.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!